Het kleine Slypskapelle heeft opnieuw een eeuweling. Na Georges Baekelandt, die vorig jaar op 106-jarige leeftijd stierf, vierde Slyps vrijdag weer een honderdjarige. Irène Ide blies in haar woning in de Sprietstraat 5, omringd door haar zonen en dochters, honderd kaarsjes uit.

Irène Ide zag het levenslicht op 8 augustus 1903 in Pittem, in een gezin van acht kinderen. Ze trouwde in 1930 met landbouwer Camiel Ostyn uit Slypskapelle. Samen vestigden ze zich in de ouderlijke hoeve van Camiel, in de Sprietstraat 5. Daar woont Irène nu nog altijd.

Camiel en Irène, die samen de hoeve hielden, kregen tien kinderen: vier dochters en zes zonen. Een van hun zonen, pater Noël, is missionaris in Japan. In 1988 werd Irène weduwe, haar oudste zoon overleed vier jaar geleden. Irène is intussen ook (over)grootmoeder van vijftien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen.

,,Moeder rust heel veel'', vertellen dochter Agnes en zoon André. André woont bij haar in, Agnes komt heel vaak langs om voor haar moeder te zorgen. ,,Maar er komt ook dagelijks een verpleegster langs.''


Hoeve en dieren
Stappen kan Irène niet meer, sinds ze in een rolwagen zit, maar dat belet haar niet om vaak naar buiten te gaan.

,,We gaan vaak met haar wandelen. Ze wil nog altijd weten hoe het met de hoeve gaat en met de dieren, die hier nog altijd gekweekt worden. Ja, geïnteresseerd blijft ze wel. Maar tv kijken of andere hobby's heeft ze niet meer.''

Haar verjaardag werd in familiekring gevierd. ,,Afgelopen winter is moeder ziek geweest, daarna is ze er toch een stuk op achteruitgegaan. Daarom houden we het bij een feestje hier thuis, met alle broers en zussen. Alleen onze broer in Japan kon er niet bij zijn'', besluit Agnes.