De zomer van 2003 is er eentje met extreem hoge temperaturen en dat heeft zo zijn gevolgen. De Aalsterse politie krijgt de jongste dagen bijvoorbeeld opvallend veel oproepen over nachtlawaai binnen.

,,Het valt inderdaad op dat we nu ook tijdens weekdagen veel meldingen krijgen van nachtlawaai'', zegt Anneke Savoye, woordvoerder van de lokale politie Aalst. ,,Het weer zit daar wel voor iets tussen. Terrasjes staan wat langer buiten en horecazaken zetten bij deze hitte ramen en deuren open'', zegt ze. ,,Dat kan ervoor zorgen dat er 's avonds meer lawaai in het stadscentrum is''. Maar Savoye benadrukt dat de klachten niet alleen van daar komen, ook in landelijke gemeenten klagen mensen nu meer van nachtelijk lawaai.


Blaffende honden
Mensen zitten langer in de tuin, geven er misschien feestjes en zelfs over constant blaffende honden komen telefoontjes binnen.

Meestal gaat het echter om een melding, zelden dienen mensen echt klacht in. ,,Wij sturen altijd eerst een ploeg die bemiddelend gaat optreden'', klinkt het. ,,We vragen dan om de muziek stiller te zetten of minder luid te praten. In 95 procent van de gevallen is het probleem daarmee opgelost''.

,,Wanneer de lawaaimakers er echter vrolijk mee door gaan en we verschillende keren moeten teruggekomen, moeten we toch een pv opstellen'', aldus Savoye.


Lukrake controles
Om geluidsoverlast te voorkomen doet de politie ook lukrake controles in horecazaken. Wanneer de metingen aantonen dat het lawaai meer dan 90 decibel bedraagt, kan er een boete aan vasthangen voor de uitbater. En die kan vrij hoog oplopen als er regelmatig inbreuken zijn.

,,Het is al gebeurd dat er 2.500 euro moest opgehoest worden'', zegt Savoye. ,,Maar we gaan eerst samen met de uitbater na welke maatregelen hij kan nemen om het geluid te dempen''.

Ze noemt dubbele beglazing, sluisdeuren en geluidsbegrenzers efficiënte middelen. ,,Het is een kleine investering maar ze voorkomt wel een hele hoop klachten en boetes''. (NV)