Vanaf 16 augustus is een kunstwerk van 17 Bekende Hasselaren (BeHa) of geadopteerden te zien in de etalage van evenveel handelaars of zelfstandigen in het Hasseltse centrum. Na een anderhalve maand aan het kritische oog van de bijgangers te zijn blootgesteld worden de stukken geveild. De opbrengst is voor Elkon, dat een nieuw dagcentrum voor gehandicapten bouwt.

Willy Claes die boetseert of monseigneur Schruers achter een schildersezel, zo kent het grote publiek hen niet. Toch hebben deze excellenties -samen met nog vijftien anderen- de handschoen opgenomen en een kunstwerk gemaakt in een hun niet vertrouwde discipline. De Verenigde Handelaars Centrum Hasselt namen met schepen van lokale economie Vanmuysen dat initiatief.

De resultaten laten nog enkele dagen op zich wachten, maar bij de voorstelling van het project werd alvast getoond wat het Hasseltse schepencollege en minister Stevaert ervan bakten. Als afspiegelingscollege -met álle democratische partijen- kozen de schepenen voor een reflecterend oppervlak van spiegelpapier, met daarop vertikale gele, blauwe en rode kleuren. ,,De hoofdkleuren'', legde schepen Konings dit ontbreken van groen uit.

Maar waarom wél zwart? Konings: ,,Dat is het resultaat van de totale vermenging waarbij de eigenheid verloren gaat''.

Stevaert gaat de fauvistische toer op, met een overwegend pompeïaans rood koloriet. De band met het opgelegde thema Het Jaar van de Dans is niet direct duidelijk, maar in deze abstracten allicht aanwijsbaar door de makers.

De handelaars die de werken anderhalve maand in hun uitstalraam wensen, moesten bieden en betalen een huurgeld van 6.000 tot 40.000 fr. Die 300.000 frank is al binnen voor Elkon.

Dat brasserie De Groene Hendrickx per se een werk van die andere Schreurs -Armand- wilde, verwondert niet want die is de auteur van hun naam. Maar welk is de band van Willy Claes met Lingerie An? Of die van Dana Winner met juwelier Winson Watch? Jos Ghijsen en Louis Verbeeck vormen een duo bij Reisbureau Tymere.

Wie graag een Mireille Billen of een Stijn Bijnens -en dit keer geen aandeel- in huis heeft, kan op zondag 30 september om 15 uur bieden op een veiling in Stellingwerff-Waerdenhof. Veilingmeester Michel Ilsen, geassisteerd door deurwaarder Jan Kerkstoel, zorgt voor een vlotte verkoop in het Hasseltse dialect.

Elkon kan het geld goed gebruiken want buiten zijn vijf realisaties (twee huizen en drie dagcentra), plant de vzw de vervanging van het Tehuis in Alken door een nieuwe infrastructuur voor 20 personen in Kuringen en nog enkele uitbreidingen. ,,Als we alle subsidies hebben uitgeput blijft er nog 20 miljoen te betalen'', berekenden de bestuurders. Zij hopen op de overtuigingskracht van de uitstalramen. (EJ)