Dol op rolschaatsen en skeeleren, wil de 17-jarige Niki Stander uit Zuid-Afrika hoge toppen scheren in die disciplines. Met haar Belgische vriendin Anja De Coster uit Zemst loopt het op wieltjes.

Via onze wereldkampioene Anja De Coster, die in Zwitserse loondienst rijdt, kan Niki Stander een stap voorwaarts zetten. Haar vader stelde wel een hoge eis.

Anja De Coster liet al geruime tijd het skeeleren op de piste links liggen. ,,Ik doe het nog wel eens, maar marathonrijden ligt me meer. Zo geraakte ik bij de Zwitserse club K2-Gonso. Voor hen rijd ik tien marathons per seizoen. In die discipline lig het nivreau hoog. De besten van de wereld nemen aan die proeven deel. Deze zondag wacht mij in Zwitserland, waar deze sport populair is, een rit van niet minder dan 110 km. Maar het is een klassieker die je ooit moet gereden hebben.''


Harder
Op die manier leerde ze de 17-jarige Zuid-Afrikaanse Niki Stander kennen. Drie jaar geleden trok Anja met vader naar ginder om er wedstrijden te rijden. Ze werden vriendinnen. Ze spraken uitwisselingen af. Niki wilde hogerop in de rolschaatssport. ,,Maar mijn vader stelde een strenge eis. Ik mocht pas naar België wanneer ik een tijd kon rijden van net geen tien minuten over 5.000 m. Het is me gelukt'', zegt ze.

Ze traint nu samen met Anja en andere Belgische rolschaatsers. Het ritme ligt hier veel hoger, er wordt intensiever getraind, merkt ze. Ze vroeg zelfs een Belgische vergunning aan om hier wedstrijden te kunnen rijden. Drie maanden blijft ze hier. In Zuid-Afrika krijgen sporters bijzondere mogelijkheden.

,,Het is voor mij een groot voordeel hier te kunnen trainen. Het gaat er hier veel harder aan toe. Er wordt meer werk gemaakt van uithouding. Als pa opnieuw met centen over de brug komt, sta ik hier volgend jaar beslist terug'', zegt Niki Stander. (RBZ)