In de loop van volgende week krijgen de Assenaren tussen 60 en 65 jaar en de kinderen van 6 tot 12 jaar hun gratis netabonnementen van De Lijn in de brievenbus. Op 1 september gaat immers de regeling in voege die het gemeentebestuur van Asse onlangs aanging met de vervoersmaatschappij.

In een eerste fase geldt het gratis busvervoer voor deze beide leeftijdsgroepen. Het gratis openbaar vervoer voor de Assenaren is een van de maatregelen die de nieuwe bestuurscoalitie begin dit jaar vooropstelde in haar mobiliteitsplan. Het abonnement is geldig op het hele Vlaamse net van De Lijn.

,,In totaal worden 2.346 abonnementen uitgereikt aan de 6 tot 12-jarigen in onze gemeente en 1.725 stuks aan Assenaren tussen 60 en 65 jaar'', licht schepen van Mobiliteit André Van Droogenbroeck toe.

,,De bedoeling is dat we de voordelen in 2002 proberen uit te breiden naar de groep van 12 tot 25 jaar, zij het lichtjes anders. De Lijn werkt voor deze groep al een nieuw systeem uit, de zogenaamde Buzzy -abonnementen waarmee jongeren voor 6.000 frank (148,8 ) een heel jaar gebruik mogen maken van de bus. Onze bedoeling is dat de gemeente voor deze groep voor een gedeelte in de kostprijs tussenbeide komt. We denken aan 4.000 frank (99,2 ), zodat voor de jongere enkel nog een beperkt remgeld van 2.000 frank (49,6 ) overblijft.''


Glunderend
De 61-jarige Pierre Van Buggenhout uit de Benedenstraat en zijn twee kleindochters Lien (10) en Jelke (7) mochten gisteren van de schepen als symbolisch gebaar de eerste gratis abonnementen in ontvangst nemen. In zijn familie is het drie keer prijs , een goede reden om een glunderend gezicht op te zetten.

,,Tot mijn pensioen reisde ik meestal met de trein, maar nu ik dit abonnement heb ga ik er zeker gebruik van maken, het liefst met de kleinkinderen'', verzekert Pierre. ,,Om ze alleen te laten reizen zijn ze nog wat jong, maar opa heeft nu veel tijd, dus dat komt wel goed. Bovendien kunnen ze ervaring opdoen om later, als ze wat groter zijn, zelf bewuste busgebruikers te worden.''