Vier jaar na de brutale overval op een Sabenabus op de Antwerpse Ring, verschijnen de zeven verdachten voor het gerecht. Onder hen Abraham Melikhov, spilfiguur in de Antwerpse onderwereld. Hij zou het brein zijn achter de stoutmoedige buskaping. Het proces kende gisteren een valse start. Op vraag van de advocaten werd de zaak uitgesteld naar 1 oktober. Ze zagen het mega-dossier liever niet behandeld voor de vakantiekamer.

In de beklaagdenbank zitten naast Melikhov zes andere verdachten. Drie Armeniërs, twee Belgen van Georgische afkomst en twee ex-Russen. De zeven worden verdacht van de allereerste buskaping in België.

De overval gebeurde op 7 oktober 1997. In Zaventem vertrekt 's ochtends de dagelijkse pendelbus naar Antwerpen. Aan boord de chauffeur, drie vrouwen en negen mannen. Ter hoogte van Weerde op de E19 wordt een van de reizigers plots ziek. De Oost-Europeaan vraagt de chauffeur om te stoppen. Als de bus langs de kant staat, haalt de zieke een pistool boven en bedreigt de chauffeur. Zijn twee metgezellen, ook Oost-Europeanen, houden de andere reizigers in bedwang.

De drie gangsters rommelen in de bagageruimte en beroven een van de passagiers, een Italiaans zakenman, van zijn handbagage. In zijn tas zitten voor vijf miljoen aan diamanten.

De reizigers worden verplicht om op de vloer van de bus te gaan liggen. Een van de kapers kruipt achter het stuur en rijdt de Antwerpse Ring op. Ter hoogte van het Sportpaleis parkeert hij de bus. De passagiers horen de gangsters uitstappen en wegrijden in een klaarstaande vluchtauto.


Brein
Amper een dag na de kaping pakt de politie de eerste van de vier daders op. In Nederland worden Vitali T. (33) en Sergei K. (37) ingerekend. Ze hebben het grootste deel van de buit bij zich. Zij zijn de uitvoerders van de kaping. Hun bekentenissen leiden tot huiszoekingen in Antwerpen, onder meer in de Pelikaanstraat. Twee opdrachtgevers, Nugzar M. (43) uit Berchem en Armen M. (40) uit Antwerpen, worden opgepakt. In de loop van het onderzoek rekenen de speurders nog Asjour T. (34) en Setrak K. (42) in. Hoofdvogel is echter Abraham Melikhov (45). De maffiabaas is volgens het gerecht het brein achter de buskaping.

Behalve de twee mannen opgepakt in Nederland, worden de verdachten snel na hun aanhouding weer vrijgelaten. Sergei K. en Vitali T. blijven in Nederland in de gevangenis tot hun uitlevering eind vorig. Sindsdien zitten ze in de cel in Antwerpen. Daar worden ze begin dit jaar vergezeld door Abraham Melikhov die is aangehouden in het naturalisatiedossier.

De rechtbank besliste gisteren om het proces uit te stellen tot 1 oktober. De verdediging ziet de zaak liever niet behandeld door de vakantierechter.