Ik ben verliefd op het geluid van hun motoren'', bekent Jozef Wuyts (69), een gepensioneerde ijzerhandelaar uit Booischot bij Heist-op-den-Berg. Al tien jaar reist hij Europa af op zoek naar zeldzame oude tractoren. Wat begon als een aparte hobby, groeide uit tot een passie en een collectie van dertien tractoren en andere landbouwmachines. Een deel van die verzameling kan je zondag bewonderen tijdens de Oogstfeesten van de Landelijke Gilde in Booischot.

,,Ik kreeg de microbe te pakken toen ik als achttienjarige seizoensarbeider naar Wallonië trok'', herinnert Jozef zich. ,,Een plaatselijke boer zette zich op zijn Lanz-Bulldog en ik was meteen verkocht. Dat geluid van die motor klonk me als muziek in de oren. 's Nachts droomde ik van die machine en ik beloofde mezelf ooit ook zo'n tractor te kopen. Pas tien jaar geleden kwam ik die belofte na, maar sindsdien kan ik me niet meer inhouden.''

Jozef raakte zo verzot op oude tractoren en landbouwmachines dat hij speciaal een loods liet bouwen om zijn verzameling in uit te stallen. De oudste tractor -- een Fordson -- dateert uit 1927, maar Jozef is natuurlijk het meest trots op zijn eigen Lanz-Bulldog. Drie jaar zocht hij naar deze vijftig jaar oude Duitse tractor met houten siercabine en een vermoeiende startprocedure.

,,Je hoeft je sleutel maar om te draaien en je auto start. Deze tractors moet je eerst warm stoken. Vroeger gebeurde dat met een naftlamp, maar ik gebruik een gasbrander. Daarna moet je ze met de hand in gang zwengelen, een karwei dat soms minuten duurt. Dan hangt je tong snel op je tenen, dat verzeker ik je. En dan begon voor de boeren pas het echte werk'', weet Jozef.


Rupsbanden
In zijn mini-museum staat ook nog een 5 ton zware Hanomag. Een tractor met halfautomatische versnellingsbak die op luchthavens de vliegtuigen van en naar de startbaan sleepte. Ook indrukwekkend zijn de tractors op ijzeren wielen en op rupsbanden, allen netjes opgepoetst op een rijtje. Jozef tikte vond ze op landbouwmarkten in Nederland, Engeland en Duitsland of na tips van collega-verzamelaars.

,,Een dure hobby? Dat valt wel mee. Als je elk weekend naar het voetbalstadion trekt en achteraf nog wat pintjes pakt, ben je ook veel geld kwijt. Ik geef die centen eigenlijk niet uit, want ik geniet elke dag van mijn investering. Ik kan uren ronddwalen in mijn hangar en luisteren naar het geronk van de motoren. Het liefst stuur ik een tractor de straat op voor een rustig ritje met de kleinkinderen op de schoot. Zo leren ze dat onze hedendaagse luxe niet zo vanzelfsprekend is.''  • Historische oogstfeesten met oude tractors en landbouwmachines, zondag 12 augustus vanaf 10 uur naast de bedrijfsterreinen van bouwonderneming Heylen, Oude Aarschotsebaan 86 in Booischot.