De raadkamer van Ieper bevestigde vrijdag de aanhouding van de 69-jarige Adelbert Pans. De Duitser, die in het Nederlandse Cadzand woont, lichtte de voorbije maanden antiquairs op. Hij wordt ook verdacht van pogingen tot ontvoering van minderjarigen.

De slechte reputatie van de Duitser circuleerde al een tijdje in het milieu van de Vlaamse antiquairs. De man hanteerde steeds dezelfde modus operandi. Hij nam een kijkje in een antiekzaak, liet goederen apart zetten en kwam later terug met Duitse bankwissels. Achteraf constateerden verscheidene mensen dat die papieren waardeloos waren.

Begin juli bezocht de Duitser een antiquair in Ieper. De winkelier rook onraad en verwittigde de federale politie die de man prompt inrekende. Tijdens een grondige controle van diens bestelwagen vonden speurders kinderporno. Meteen legden zij de link naar het dossier van de zogenaamde kinderlokker. In het voorjaar sprak een man met een vreemd accent in een bestelwagen verscheidene kinderen aan in de buurt van scholen in Ieper en Poperinge. Een kind stapte in Ieper zelfs in de bestelwagen maar werd na luid geschreeuw vrijgelaten. Het type bestelwagen, de nummerplaat en de beschrijving door ,,slachtoffers'' stemden overeen met de gegevens van Adelbert Pans. Tijdens een confrontatie herkenden vijf van de twaalf Pans formeel. Ook een huiszoeking in zijn woonplaats in Cadzand leverde resultaten op.

Pans wordt ook verdacht van een aanranding tijdens het carnaval van La Calamine in de oostkantons. Hij zou een achtjarig meisje hebben meegelokt in zijn auto en haar in een verlaten pand hebben misbruikt.

Gisteren pleitte de verdediging nauwelijks tien minuten. Het parket vorderde de verdere aanhouding omdat er nog onderzoeksdaden tegen de man lopen. Waaronder allicht de vraag om Pans aan een DNA-onderzoek te onderwerpen.