Voor het eerst dit seizoen werd donderdagavond een kustgemeente hermetisch van de buitenwereld afgesloten en elke passerende wagen gecontroleerd. De controle, die gelijktijdig in Middelkerke en Westende startte, leverde wat drugsgebruikers, iemand met een verboden mes met vast lemmet, twee geseinden en een onverzekerde wagen op. Een Fransman reed door de versperring en kon ontkomen. De man wordt door de Franse gendarmerie opgespoord.

Aan de actie van de Middelkerkse lokale politie namen twintig agenten deel. Ook een vrouw van de politiezone Westkust was ter plaatse en diende af en toe vrouwelijke verdachten te fouilleren in de celwagen. De politie beschikte voor de actie ook over twee verdedigingshonden. ,,De actie gaat vooral uit naar het opsporen van criminaliteit'', stelt commissaris Dirk Depoorter. ,,De eerste controle die we doen is die van de nummerplaat, om te kijken of de plaat overeenstemt met de wagen.''


Kustcriminelen
,,Alles samen werden 400 wagens gecontroleerd. Van 23 tot 2 uur waren de toegangswegen tussen Oostende en Middelkerke en tussen Nieuwpoort en Westende versperd en werden alle bestuurders aan de controle onderworpen. Daarna verplaatste het dispositief zich naar de Diksmuidestraat en de Torhoutsesteenweg, waarlangs kustcriminelen zich naar de E40 konden begeven'', vertelt commissaris Frank Vandenabeele.

Het was op die laatste steenweg dat een BMW met Franse nummerplaat, met gedoofde lichten, door de versperring reed. Met een bloedvaart schudde die twee motorrijders en een interventievoertuig van zich af, net als de opgetrommelde patrouille van de politie Westkust. De nummerplaat werd aan de Franse gendarmerie overgemaakt voor verdere opsporing van de verdachten.

In totaal werden tijdens de wegcontrole twee gezochte personen aangetroffen, die na verhoor mochten beschikken. Een bestuurder was in het bezit van een verboden mes met vaste handgreep en een andere bleek te rijden in een onverzekerde wagen. Drie jongeren waren in het bezit van kleine hoeveelheden drugs.

Eerder op de avond kregen in Middelkerke ook al de lunaparken de politie over de vloer. Tijdens het fouilleren van de aanwezigen bleken ook daar drie van hen in het bezit van drugs en bleken nogmaals twee bezoekers te worden gezocht.