Het lot van het failliete meubelbedrijf Emdeka ligt nu in handen van een mogelijke overnemer. Bedrijfsleider en hoofdaandeelhouder Godewijn Dierick wil geen commentaar kwijt over het falen van het familiebedrijf en verwijst naar de curatoren. Dat zijn Herman Willaert, Frank Lesage en Els De Rammelaere.

Door het faillissement van Emdeka staan bijna zeventig mensen op straat. Hun lonen werden uitbetaald tot en met juli, ze werden per brief al verwittigd van het nieuws. Het bedrijf torst een schuld van ruim 200 miljoen (4.957.870 euro). De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de BTW-administratie staan vooraan op het rijtje schuldeisers. Ook de Banken moeten nog geld van het bedrijf.

,,Ik wil geen commentaar leveren'', zegt hoofdaandeelhouder Godewijn Dierick, en verwijst door naar de curatoren, die het faillissement afhandelen en kunnen praten met overnemers. Godewijn Dierick, broer van medevennoot Johan, is kinesist van opleiding en heeft sinds een tijdje de leiding over het bedrijf. De familie Dierick is eigenaar van Emdeka sinds jaar en dag. Jeugkamers waren de specialiteit van de Bellegemse firma.


Halfbakken
Een markt die zwaar onder druk stond. Met de Samson- en later de Plopmeubelen -- vanaf 1998 gemaakt in samenwerking met merkeigenaar Studio 100 -- probeerde het bedrijf mee te drijven op de modetrends maar toch was de concurrentie zwaar.

,,Probleem was de bedrijfsleiding'', zegt Rik Desmet van het ABVV. ,,Er werden geen verstandige keuzen gemaakt. In plaats van te investeren in kwantiteit bij de productie om zo de kosten te drukken, kozen ze er bij Emdeka voor te diversifiëren. Tientallen kleine modelletjes, gemaakt in kleine aantallen. De productiekosten liepen zo te hoog op.''

De laatste reddingspogingen waren halfbakken, zo klinkt het bij de vakbond. Het dossier waar de familie Dierick mee uitpakte bij de handelsrechtbank vorige week -- om een gerechtelijk akkoord aan te vragen -- was te mager om de goedkeuring van de rechter weg te dragen. ,,Dan zagen we dat het gedaan was met het bedrijf'', zegt Desmet. ,,Jammer dat zoiets kon gebeuren, want eigenlijk mócht dat niet gebeuren.''

De bijna zeventig werknemers kunnen mee wachten op een overnemer.