Voor de 27ste keer melden de Itsvrienden zich present. Op de piste van Pol Hallaert worden op maandag 20 augustus de jaarlijkse paardenkoersen gehouden. Dat betekent feest aan de Ruiseleedse Bundingstraat waar de organisatoren bij goed weer zo'n tweeduizend kijkers verwachten.

Its was het legendarisch sterke paard van Adhemar Vermeulen, broer van André die mee aan de wieg stond van de wedrennen. Van de elf pioniers zijn er behalve wedstrijdcommissaris André Vermeulen nog vier actief: voorzitter Etienne Vandeweghe, ondervoorzitter Pol Hallaert en de commissarissen Irenee Gilliaert en Carlos Lanckriet.

Samen met een ploeg vrijwilligers doen zij er alles aan om alle gasten een aangename namiddag te bezorgen. Wie het sportevenement bezoekt, betaalt 100 frank als toegangsprijs, parkeerplaats inbegrepen. Wie jonger is dan 14 jaar, komt gratis binnen. Op het programma staan een veertiental koersen, waaronder twee drafkoersen bereden, twee vluchtkoersen en een wedstrijd aangespannen voor liefhebbers. Als het aantal inschrijvingen voldoende hoog is, voorziet men zelfs een race voor dames.


Weddenschappen
De wedstrijden worden verreden op een piste van zowat 600 meter. Tussen de oorlog werden daar ook al wedrennen gehouden op het ovaal dat toen een kleine 800 meter groot was. De uitslagen worden nauwkeurig bijgehouden want Ruiselede hoort thuis in het circuit van het kleine spel . Dat telt een 36-tal koersen, vooral in Wallonië maar ook in Aalter, Oostrozebeke en Tielt, dat dit jaar even niet van de partij is. De kalender loopt van Pasen tot oktober.

Wie in Ruiselede een gokje wil wagen, kan terecht bij de bookmakers. ,,Dat loopt een beetje terug'', geven de initiatiefnemers toe. ,,Maar dat betekent niet dat er weinig geld verlegd wordt. Wedden hoort erbij, het is een stukje folklore maar we spreken toch over een enkele honderdduizenden franken die gespeeld worden. En wat aan de bookmakers niet besteed is, gaat over de toog weg.''

,,Een champagnetent hebben wij niet'', lacht voorzitter Vandeweghe. ,,Met zo'n toestanden haal je je volk uit elkaar. Liever allemaal samen genieten bij een lekkere pint bier. Die sfeer ligt mee aan de basis van het succes van onze organisatie. Reken daarbij de lage toegangsprijs, de sterke sponsoring en de prijzenpot van 150.000 frank en je weet waarom Ruiselede een topper in zijn genre blijft. Dat laatste element is belangrijk: er wordt echt voor de overwinning gestreden en zo krijg je altijd mooie en spannende koersen.''

Wie in de reuzentent blijft hangen, hoeft geen wedstrijd te missen. De wedrennen zijn in de tent op videoschermen te volgen. Na de koersen is het tijd voor een smulpartij. Op het menu staat warme beenham met fruit en groentjes voor 400 frank. Gevraagd wordt om op voorhand in te schrijven. (ART)  • Info paardenwedrennen Itsvrienden Ruiselede bij Etienne Vandeweghe (051-688.034) of Pol Hallaert (051-688.162).