Feesten zonder hapjes en drankjes, het zou maar half zo leuk zijn. De vele eet- en borreltentjes zijn dan ook bijzonder goed vertegenwoordigd. Je hebt ze in alle maten en soorten, ook op de Fonnefeesten. Van een kraampje met Marokkaanse specialiteiten tot een heuse champagnebar, de fuifnummers komen niets tekort.

Wie de Oude Vismijn opwandelt, ruikt het meteen: de geur van verse sardientjes op de barbecue en zoete muntthee. Al veertien jaar kan je aan het kleine kraampje zuiderse specialiteiten uitproberen: ansjovis, merguezworstjes, lamskoteletjes en kefta - een soort lamsburger met kruiden.

Sinds twee jaar is Hossian Ajnan de man achter de barbecue. ,,Ik heb een zaak in de Schoolstraat. Dit is voor mij vakantie. Je kan plezier maken, je ziet veel mensen en hoort goede muziek. Aan sfeer is er ook al geen gebrek.''

Hossian serveert zijn klanten andere kost dan de meesten gewend zijn. Geen pitta of frieten, maar sardientjes met platte broden en een fris slaatje. ,Wie hier komt? Iedereen. Belgen, Marokkanen, Turken... Dat maakt het zo plezant. Wat meest gevraagd wordt? Ik verkoop tijdens de feestweek gemiddeld 100 kilo sardienen en liters thee. Soms krijg ik hier mensen aan mijn kraampje die voor het eerst Marokkaans eten. Achteraf komen ze me vaak vertellen dat het lekker was.''

Voor Dirk en Katleen De Bock was het niet de eerste keer. ,,Vorig jaar hebben we zijn sardientjes al eens gegeten op aanraden van vrienden. Het ruikt ook lekker als je passeert. We proberen elke keer iets nieuws te proeven. Het lekkerste? De afwisseling. Je hebt niet altijd gesofisticeerd materiaal nodig. Kijk maar naar het kraam van de paardenworsten. Ook eenvoudig en toch lekker.''

Een eind verder op het plein serveren Guy, Rini, Paul, Sigrid en Bassie al het tweede opeenvolgende jaar heel andere kost. Het contrast kon niet groter zijn. Het vijftal staat achter de champagnebar. Niet voor de gewone feestgangers dus, of toch?

,,Jawel, echt voor iedereen'', repliceert Guy. ,,Wij runnen zeker geen luxebar. Er zijn zelfs mensen die het niet weten en hier een pintje bestellen.''

De prijzen van het godendrankje variëren van 180 tot 250 frank per glas, of van 1000 tot 1500 frank per fles. De klanten krijgen er toastjes met zalm en andere versnaperingen bij. ,,We hanteren democratische prijzen. In een dancing of gewoon café betaal je meer. Maar dat is ook de bedoeling van de Fonnefeesten, die zijn er voor iedereen.''

Tot slot nog dit: de champagnebar heeft voor de editie 2001 nog een nieuwigheidje. ,,We hebben een klantenkaart. Wie tien flessen koopt, krijgt er één gratis. Er zijn er al de deur uit, ja. We hebben onze vaste klanten, sinds vorig jaar al. Hoeveel flessen we erdoorjagen? Dat is beroepsgeheim.''