Geert Boone, Chris en Yves Moreel, Philippe Valcke, Hans Galle en Liesbeth Vander Elstraeten zetten het Scheldedorpje Zevergem zaterdag 11 augustus weer op stelten. Dan vindt op het voetbalveld achter de kerk het jaarlijkse Zeverrock-minifestival plaats. Een avond lang passeren enkele grote namen uit de rockscene van de Lage Landen er de revue. Tot grote vreugde trouwens van veel Zevergemnaars die hun dorp zo nog eens op de landkaart zien verschijnen. Al houden sommigen meer van de rustige, muzikaal gekruide streekbierenavond die aan de festivaldag voorafging.

,,In het begin was er niets. In 1993 was er Zeverrock, dat meteen aansloeg. En Zevergem zag dat het goed was'', Aldus schetsen de zes drijvende krachten achter het plaatselijke sfeerfestival de start van hun onderneming. Al acht jaar lang spreekt Zeverrock ondanks enorme concurrentie -- Lokerse en Fonnefeesten in Lokeren, Freefeesten in Brakel -- een trouw publiek aan. De formule voor hun succes kunnen ze zelf nog altijd niet formuleren.

,,Ik schrijf het vooral toe aan het unieke kader en de mix die we telkens weer kunnen brengen van aankomend talent en artiesten die het gemaakt hebben'', zegt pr-verantwoordelijke Liesbeth Vander Elstraeten. ,,Voorts kicken wij niet zozeer op de sterren van het moment, maar op betaalbare kwaliteit en hebben wij allemaal een aanstekelijke liefde voor een breed muzikaal gamma. Dat kunnen wij op één of andere manier op veel mensen overdragen.''

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat ze bij het scouten van de groepen er telkens weer in slagen om ze op het Zevergem-podium te krijgen op een moment dat ze met een hit of een nieuwe productie ruimere media-aandacht genieten.


Verstek
Voor de editie 2001 dreigde de affiche nog in het honderd te lopen toen publiekslieveling Monza en hun voorprogramma verstek gaven wegens een lucratiever Zuid-Afrikaans aanbod. De rappers van ABN moeten nu dit gat invullen.

De Zevergems-Latemse funkrockband High Bloove -- de verrassend knappe festivalopener in 2000 -- mag nu gerijpt het festival opnieuw openen. Met intussen een fraaie cd-demo, enkele knappe nieuwe songs en een try-out met kakelvers materiaal dat nog nooit op een publiek werd losgelaten.

Na het ABN-rapgeweld mogen bluesknar Roland en El Fish hun nieuwe act op de Zevergemse wei loslaten en festivaltopper wordt de Amsterdamse rockband The Scene . Zanger Thé Lau brengt zelfs vrouw en kinderen naar Zevergem mee en blijft er meteen een nachtje logeren.

,,Variatie troef dus'', zegt Vander Elstraeten. ,,Wij verwachten niet de grote massa, maar als wij zoals voorgaande jaren een 1.500 toehoorders krijgen zijn wij dolgelukkig. Het blijft dan onder vrienden.''