Helena De Schryver woont amper een week in het rusthuis Den Cleenen Pelicaene van de Zusters Kindsheid Jesu aan de Nederpolder en er is al reden tot feesten. Helena mag zaterdag honderd kaarsjes uitblazen en wordt daarom door het college in de bloemetjes gezet.

,,Nooit gedacht dat ik zo oud zo worden'', glimlacht de kranige dame, die nog steeds blaakt van gezondheid. ,,Nochtans, mijn broer Lodewijk is er ondertussen 102 en mijn zussen zijn 94 en 98 jaar. Het zat er dus wel in dat ik de kaap van de honderd ging halen.''

Helena's roots liggen in Brakel, waar ze geboren en getogen is. Jarenlang baatte ze er met drie zussen op de Markt de bloeiende confectiezaak De Schryver uit. Ze verkochten ondermeer trouw- en suitekledij. Helena had de leiding over de familiezaak. ,,Onze grootmoeder verkocht al stoffen, wollen dekens en nertsen'', schetst Helena de geschiedenis van de zaak. ,,Ik heb heel graag winkel gehouden. In de jaren zestig, toen de gouden tijden begonnen over te waaien en de concurrentie te groot werd, hebben we de zaak stop gezet.''


Goede werken
Nadien zette Helena zich in voor tal van goede werken. Bij de drie Brakelse missionarissen in Zaïre was ze geen onbekende. ,,Ik naaide en maakte kleedjes die ik hen dan opstuurde'', vertelt Helena, die ongehuwd is gebleven. ,,Verder heb ik altijd graag gekookt. Ik was een echte keukenprinses. Aan kaarten, vooral wiezen, heb ik mijn hart verloren. Ik zou er mijn leven voor geven'', grapt ze.

Helena verhuisde naderhand naar Gent. Samen met haar ene zuster woonde ze een tijdlang aan de Kasteellaan. Sinds het overlijden van haar zus, verblijft Helena in rusthuis Den Cleenen Pelicaene. Wat het exacte geheim is om zo oud te worden, weet Helena niet, maar ze heeft wel een vermoeden. ,,Werken en een dagelijks aperitiefje. En tevreden zijn. Ik ben oud geworden uit contentement '', glimlacht Helena. (KVDS)