Het is oorlog tussen alliantiepartners VLD en N-VA. Maandag stapte N-VA uit de alliantie om na het vertrek van Somers een schepenambt af te dwingen. Maar ook nu de VLD die eis heeft ingewilligd, weigert de partij de breuk te herstellen. ,,Het gaat ons niet om postjes. Wij willen een actieve rol in het beleid'', zegt N-VA-voorzitter Gert Cauwenberg. ,,De N-VA is het noorden kwijt'', antwoordt VLD-voorzitter Johan Timmermans. Intussen bakkeleien de N-VA'ers ook onderling over wie schepen mag worden.

De alliantie dateert uit de aanloopperiode naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. VLD en VU trokken toen samen naar de kiezer, kwamen als grootste fractie uit de stembusslag en mochten dus de burgemeester (ter herinnering: Bart Somers) leveren. Maar na de opheffing van de Volksunie liep het grondig fout met het huwelijk.

VU-schepen Koen Anciaux stapte over naar de VLD, waardoor de Mechelse N-VA'ers zonder vertegenwoordiger in het schepencollege achterbleven. De frustratie om die ongunstige uitgangspositie bereikte maandag een hoogtepunt, toen het erop leek dat de VLD zijn alliantiepartner het schepenambt van Koen Anciaux -inmiddels waarnemend burgemeester- niet wilde teruggeven. Waarop de N-VA de alliantie opblies. De VLD gaf toe, maar blijkbaar volstond die geste niet om de vrede te herstellen.

,,Wij willen onze rol als alliantiepartner van de VLD tenvolle kunnen vervullen'', zegt N-VA-voorzitter Gert Cauwenberg. ,,Als dat niet kan, heeft een alliantie geen enkele zin. Met of zonder schepenambt.''

De VLD reageert grimmig.


Onbetrouwbaar
,,We bezinnen ons op het partijbestuur van vanavond over de kwestie'', zegt voorzitter Johan Timmermans. ,,Maar als de N-VA voet bij stuk houdt, zullen we met de N-VA-mandatarissen aan tafel gaan zitten. Ik ben er niet zeker van dat zij de lijn van hun partij helemaal volgen.''

Als de twee N-VA-verkozenen uit de meerderheid stappen, moet de coalitie verder met 21 zetels op 41. Een zeer nipte meerderheid. En daar is dan nog OCMW-voorzitter Patrick Backx bijgerekend, die sinds zijn vertrek uit CD&V zetelt als onafhankelijke.

,,Desnoods gaan we praten met leden van de oppositie die ons willen depanneren'', zegt Johan Timmermans. ,,Ik weet niet wat N-VA van ons verwacht. We hebben hun eisen ingewilligd. De partij is duidelijk het noorden kwijt en schopt wild om zich heen.''

Inmiddels bakkeleien de N-VA'ers onderling over de invulling van hun schepenambt. Beide raadsleden van de partij, Marc Hendrickx en Bart De Nijn, zijn kandidaat om Anciaux op te volgen. Als zij niet tot een akkoord komen, moet het partijbestuur de knoop doorhakken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig