Brouwerij Cantillon kreeg gisteren zijn jaarlijkse lading krieken binnen. Door de gisting in lambiek zorgen de vruchten voor kriekbier. Ze komen uit Pepingen en uit Sint-Truiden. Een test met kriekensap mislukte.

4.200 kilo zure krieken uit Sint-Truiden vonden gisteren hun weg naar brouwerij Cantillon. ,,Wij werken nog altijd met Belgische krieken'', vertelt brouwer Jean-Pierre Van Roy. ,,Dit jaar komen er ook drie- tot vijfhonderd kilo biologische Schaarbeekse krieken binnen uit Pepingen. Sinds drie jaar werken we biologisch graan. Met de biokrieken kunnen we een speciale cuvée biologisch kriekbier brouwen. Het zal wel wat duurder zijn dan de gewone kriek''.

Al de krieken samen zijn goed voor een dertigduizend liter bier. ,,En de vruchten zijn prachtig: donkerrood, lichtjes zoet maar toch zuur. Het wordt goede kriek'', voorspelt Van Roy. ,,Je moet met verse vruchten werken, zodat alles goed gaat gisten. Enkele jaren geleden was het een slecht jaar voor de krieken en heb ik met kriekensap geprobeerd. Maar dat gist niet zoals het moet''.

In de loop van deze maand krijgt Cantillon nog ander fruit binnen: abrikozen en frambozen en in de herfst druiven. ,,De frambozen komen uit Macedonië. Hier zijn ze niet meer te krijgen. Ze worden allemaal verkocht in van die kleine ravierkes aan ongelofelijke prijzen'', merkt Van Roy op.

,,Er zijn drie traditionele fruitbieren. De kriek kent iedereen. Maar er is ook de framboos. De mensen denken dat dat een modern bier is, maar volgens een inventaris van Cantillon lagen er in 1909 meer flessen frambozenbier in de kelder dan kriek. Ook druivenbier is een traditioneel bier. Het was een specialiteit uit Jezus-Eik en omstreken''.

De nieuwe lading kriekbier is klaar tegen het einde van dit jaar. ,,Gelukkig maar, want onze kelders zijn bijna leeg'', zegt Van Roy. ,,Ons bier is vooral in het buitenland populair, in Japan en de Verenigde Staten zijn ze er dol op''. (LVD)