Na de geboortegolf van vorig jaar, kampt de leeuwenfamilie van de Zoo met nijpend plaatsgebrek. Eén zoontje van Maouli verhuist binnenkort naar een Franse Zoo. En er zijn onderhandelingen om Lisa met haar drieling af te staan. Donderdag, de Vlaamse feestdag, vertroetelen de Zoo en Planckendael hun Vlaamse leeuwen extra.

De Zoo telt nu niet minder dan elf leeuwen. Vorige lente kreeg Lisa haar drieling Cesar, Cashmir en Cibeji. Enkele maanden later, op de nationale feestdag van 21 juli, werd Lisa twee zoontjes en twee dochters rijker. Trotse vader is Victor. En ten slotte is er nog oma Seeba. Het is zo druk bij de leeuwen, dat ze in shift buiten moeten. En om de overbevolking in te dijken, mag Victor niet meer bij z'n vrouwtjes.

De Zoo hoopt dat andere dierentuinen enkele leeuwen overnemen. Eén van Maouli's zonen mag binnenkort naar Frankrijk. Hij wordt daar gekoppeld aan een even oud vriendinnetje uit de Beekse Bergen, die bij een dierenhandelaar in beslag genomen werd door de Nederlandse politie.

Daarnaast is er nog briefwisseling met een andere dierentuin over Lisa en haar drie zonen. Maar het is nog helemaal niet zeker of die toehapt.

Op de Vlaamse feestdag zetten de Zoo en Planckendael hun Vlaamse leeuwen in de kijker. De verzorgers geven dan een woordje uitleg over hun kroost aan de bezoekers. Daarnaast krijgen de koningen van de wildernis ook zelf een extra lekker hapje.

Beiden dierentuinen dompelen zichzelf onder in een Vlaams sausje: Vlaamse vlaggen, gele wimpels, Vlaamse muziek. De twee leeuwen aan de ingang van Planckendael krijgen zelfs een speciale feestmuts op. Het menu van de restaurants vermeldt typische Vlaamse gerechten, zoals stoofvlees met frieten en Gentse waterzooi.

De Afrikaanse leeuw leeft in de savanne. Er zijn er nog zo'n vijftigduizend in reservaten. Heel wat meer dan de sterk bedreigde Indische leeuw, waarvan er nog maar driehonderd over zijn. (KRG)