Mohamed O., Mustafa A.M. en Zaharia S., drie dieven die in december

2000 de 66-jarige René Trippaers in zijn huis in Houthalen-Helchteren doodschoten tijdens een inbraak, zullen zich binnenkort voor het hof van assisen van Hasselt moeten verantwoorden. Dat besliste de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Antwerpen maandag.

De fatale inbraak dateert van 11 december 2000. De drie daders drongen de villa van het echtpaar Trippaers-Paesen binnen via de omheining. Ze sloegen een ruit stuk en kwamen oog in oog te staan met het echtpaar dat voor de televisie zat. Ze overmeesterden en knevelden de twee bejaarden met de handen op de rug en hielden hen twee uur lang onder schot. De dieven eisten geld, juwelen en de sleutels van de Cadillac en schopten en sloegen de man. De vrouw moest onder dwang de garagepoort openen.

Twee daders gingen met de auto aan de haal en riepen hun derde kompaan erbij. Toen hij naar buiten liep, schoot hij naar René Trippaers. De kogel, die via de arm in de borststreek van het slachtoffer terecht kwam, en een hamerslag op de schedel werden hem fataal.