Het Noorden van onze provincie wordt sinds kort geteisterd door een diefstallenplaag. De jongste twee maanden werden in politiezone Hamont-Achel-Neerpelt-Overpelt (Hano) een dertigtal diefstallen in woningen of pogingen tot diefstal vastgesteld. De lokale politie roept de hulp in van de bevolking om de dieven een halt toe te roepen.

De feiten zijn iedere keer gepleegd in de vroege vooravond. De politie vermoedt dat de daders telkens aan de voordeur aanbellen. Ze gebruiken een agressieve manier door korte beltonen snel op elkaar te laten volgen of door lang en aanhoudend te bellen. Wanneer er geen reactie van de bewoners komt, slaan de inbrekers hun slag door heel snel de woning te doorzoeken.

Wanneer de bewoners de deur wel open doen of de daders te woord staan, vragen zij de weg of vragen ze naar een verzonnen persoon, een ingebeelde winkel of gewoon om een glas water. Meestal is het een onschuldige vraag.

De politie weet dat de bewoner die geïrriteerd werd door het indringende aanbellen gewoonlijk niet op het verzoek ingaat en de deur meestal terug dicht slaat. Deze personen realiseren zich pas wanneer de buren het slachtoffer geworden zijn van een diefstal dat er een en ander niet klopte.


Alle informatie doorgeven
Lokale politie Hano vraagt dat alle verdachte feiten bij hen zouden gemeld worden. De politie verzoekt de bevolking om de ogen en oren goed open te houden en eventueel na te gaan in welke richting de verdachten wegwandelen of uit welke auto zij gekomen zijn. Zij vragen indien mogelijk om de nummerplaten te noteren.

De politie vraagt wel dat de bewoners zich van elke actie zouden onthouden. Politie Hano doet zelf verscherpt toezicht en zet daar extra personeel voor in. Voorlopig zijn er geen sporen of aanwijzingen naar de daders.

  • Lokale politie Hano is telefonisch bereikbaar op nummer 011- 44.08.20.