Gerechtsexpert Claessens riep gisterenmiddag alle betrokken partijen bijeen voor uitleg over de procedure om de schade na de grondverzakking vast te stellen. Hij moet ook de oorzaken vastleggen. De komende weken brengt de gerechtsexpert een bezoek aan de gedupeerden om de schade op te nemen.

De grondverzakking deed zich voor na de start van de werken aan het Clockhempoort-project. ,,Wij hebben geen fouten gemaakt'', ontkent bouwheer Ewald Houben elke betrokkenheid van het bouwbedrijf. ,,We hebben het hele project grondig laten onderzoeken en studies laten uitvoeren. We hebben geen verklaring voor de schade die verderop langs de Cicindria voorkomt. Tegen de natuur hebben we geen verhaal. Maar het is de expert die de verantwoordelijkheden moet nagaan.'' Het kan nog tot een jaar duren voor het vooronderzoek wordt afgesloten.


Onherstelbare schade
,,Er wacht de expert een moeilijke taak. De ondergrond is gedestabiliseerd en de expert moet uitmaken wie of wat daarvan de oorzaak is. Dat kunnen ook onvoorziene omstandigheden zijn. Maar het ergste moet nog komen. Pas over een paar jaar zal de precieze omvang van de verzakkingen duidelijk zijn. Nu kunnen sommige huizen al niet meer hersteld worden'', beweert advocaat Valentin Knops, die de belangen van een achttal slachtoffers verdedigt.

Op de vergadering daagden een dertigtal benadeelden op. Maar een even groot aantal diende voorlopig nog geen schadeclaim in. Dat aantal groeit overigens nog dagelijks aan. Ook in de Cicindriawijk werden barsten in vrij nieuwe gebouwen vastgesteld.

Bij juwelier Erwin Willems in de Stapelstraat loopt een scheur dwars door de marmeren vloer. Achteraan is de gevel losgekomen van het buurhuis. In de aangrenzende winkel sprong onlangs een ruit stuk als gevolg van de verzakking. De bloemenwinkel Flora is op een betonnen plateau gebouwd. Die bleef gevrijwaard, maar het achterste gedeelte barst. ,,Mijn moeder houdt de evolutie zorgvuldig bij. Ze noteert regelmatig de data bij een uitbreiding van de barsten. In één maand werd een barst tot 20 centimeter langer'', aldus Annemie Duchateau.