De Dilbeekse politie heeft gisteren drie jonge Algerijnse ramkrakers opgepakt die kort voordien een inbraak pleegden in de krantenwinkel in de Verheydenstraat. De Dilbeekse politie houdt sinds kort meer toezicht op handelszaken omdat ze voor een verschuiving van de Antwerpse criminaliteit vreest.

De daders sloegen kort voor vier uur toe. Ze forceerden het rolluik en gebruikten een zware betonblok om een gat te slaan in de grote ruit van het uitstalraam. De opening was net groot genoeg voor de daders om binnen te gaan. De boeven pakten de kassa, abonnementen en telefoonkaarten mee. Buren hadden de knal en het geluid van vallend glas gehoord en begonnen luid te roepen. Dat joeg de daders op de vlucht.

Een politieploeg was snel ter plaatse en met een summiere beschrijving van het voertuig van de daders startte ze patrouilles in de buurt en in de richting van Brussel. Inspecteurs kregen de wagen in het vizier op de N8 in Anderlecht. Ze reden het voertuig na een korte achtervolging klem ter hoogte van de Delhaize.


Onder schot houden
Omdat ramkraken dikwijls worden gepleegd door zware jongens, hielden de agenten de wagen onder schot tot er versterking kwam van Brusselse collega's. De buit van de krantenwinkel lag nog in de auto. De wagen was kort voordien gestolen in Anderlecht en werd teruggegeven aan de eigenaar. De drie Algerijnse daders zijn ter beschikking gesteld van het Brusselse parket.

De identiteit van de daders was eerst niet gekend, omdat ze geen documenten bij hadden. Vingerafdrukken verraadden een minderjarige dader die onlangs nog ontsnapte uit een Antwerpse instelling. Zijn kompanen zijn gekend voor een reeks zware feiten.

Commissaris Alfons Schoonjans is tevreden met de aanhouding. ,,Door de harde aanpak van de inbraken in het Antwerpse vreesden we dat het fenomeen zou verschuiven naar de rand van andere grootsteden. We motiveerden onze patrouilles om een oogje in het zeil te houden bij overvalgevoelige handelszaken. Voor één keer moest de berg administratie opzij geschoven worden voor dringende preventieve acties op het terrein'', zegt Schoonjans.