Zijn de dieren die de politie gisteren aantrof in een verbouwd hoevetje in de Torrezeelstraat in Bever verwaarloosd of niet? Dit is de knoop die een rechter binnenkort moet doorhakken. Volgens de eigenares van de dieren worden haar dieren wel goed behandeld, volgens de vzw Animaux en Peril niet. Ook hun respectieve dierenartsen komen niet tot een akkoord zodat de zaak naar de rechtbank wordt doorverwezen. Zolang blijven de dieren op het terrein in de Torrezeelstraat.

Een bewoonster van de Torrezeelstraat steekt haar liefde voor dieren niet onder stoelen of banken en verzamelde in haar tuin en haar woning tien honden, vijftien katten, acht paarden, twee geitenbokken, drie ezels en één lama. Maar volgens de dierenbeschermingsorganisatie Animaux en Peril met zetel in Eigenbrakel is er van dierenliefde niet veel sprake en moeten de dieren er op een onwaardige manier overleven.

,,De betrokken dame is bij ons gekend. Vroeger pleegden we al overleg over de toestand van haar dieren'', zo klinkt het bij Animaux en Peril. ,,Enkele van haar honden en katten werden toen al naar ons asiel in Eigenbrakel overgebracht. Maar blijkbaar was deze waarschuwing niet voldoende''.

Bij de politie van de zone Pajot liep afgelopen weekeinde een anonieme tip binnen. De politie verwittigde op haar beurt de vzw Animaux en Peril die opnieuw ter plaatse kwam. ,,De dieren zagen er slecht en mager uit. Ze liepen allemaal buiten in de tuin die herschapen was in een modderpoel''.


Dierenarts
Maar volgens de eigenares was er niets aan de hand en verkeren haar dieren in uitstekende gezondheid. Hierop beslisten zowel de eigenares als de vzw er elk een dierenarts bij te roepen. Maar ook beide dierenartsen kwamen niet tot een akkoord of er nu wel of niet sprake was van dierenmishandeling. Volgens de dierenarts van de eigenares was dit niet het geval, volgens de dierenarts van Animaux en Peril wel. De politie werd er bijgehaald die proces-verbaal opstelde en het verslag van beide dierenartsen overmaakte aan de rechtbank. Zolang de rechter geen uitspraak doet, blijven de dieren in hun vertrouwde omgeving in Bever.

Burgemeester Luc Deneyer hoopt dat de situatie snel opgelost raakt met een gerechtelijk mandaat. ,,De betrokken dame woont geïsoleerd. Vroeger waren er ook al eens problemen maar korte buren heeft ze niet zodat de mensen haar liever gerust laten'', aldus de burgemeester.