De Albanese maffia en de Chinese Triades werken samen om illegalen naar Engeland te smokkelen. Dat blijkt uit het vonnis van de Antwerpse strafrechter die gisteren zes Albanese mensensmokkelaars veroordeelde. ,,De illegale Chinezen zaten aan vriestemperaturen bij elkaar gepropt als sardientjes'', merkte de procureur op.

Zes Albanese mensensmokkelaars werden gisterochtend veroordeeld tot straffen gaande tot vijf jaar cel. Twee beklaagden gaan vrijuit. Kopstuk Klodian S. (30) hoorde zich veroordelen tot vijf jaar cel en een boete van 15.000 euro. Voor een tweede bendelid was een straf van vier jaar weggelegd. Vier andere beklaagden kregen een straf van drie jaar, waarvan één jaar effectief. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding stelde zich burgerlijke partij en kreeg één euro provisionele schadevergoeding.

De rechtszaak is een uitloper van het grote mensensmokkel-proces tegen vier zogenaamde ,,slangenkoppen'', leden van de Triades, de Chinese maffia. De vier smokkelden vanuit Nederland via ons land illegalen naar Dover. De slachtoffers mochten enkel doorreizen als hun familie een deel van de reissom van 15.000 euro had afgelost. De leider van de Chinezen, Lin C., kreeg zes jaar cel.

Voor het laatste deel van de etappe deden de Triades een beroep op een Albanese bende. Zij zorgden ervoor dat de illegalen vanaf Zeebrugge de overtocht konden maken. De Albanezen vervoerden de Chinezen in bestelwagentjes waarvan ze de ruiten zwart geschilderd hadden. Volgens het Openbaar Ministerie werden de Chinezen ,,als sardientjes bij elkaar gepropt in de bestelwagens, vaak bij stevige vriestemperaturen.''

De mensensmokkelaars brachten hen naar de haven of naar parkings waar ze ,,als vee werden samengedreven in vrachtwagens.'' Nederlandse en Belgische speurders hielden de Albanezen wekenlang in het oog. Ze tapten hun telefoongesprekken af en konden zo'n 25 transporten onderscheppen.