Een verzwakte bruinvis is vorige zondag aangespoeld op het strand in Wenduine. Het dier leefde nog, maar kon niet meer worden gered door de mensen van Sea Life.

,,Bij onze aankomst leefde het dier nog maar wij hebben het niet kunnen redden. Wij vermoeden dat het dier al enkel dagen verzwakt was en door de storm is aangespoeld. Het wordt voor onderzoek overgebracht naar de universiteit van Luik'', verduidelijkt Steve Vervaecke van Sea Life.

Het gebeurt niet zo vaak dat een bruinvis aanspoelt op onze stranden. De bruinvis is de kleinste zoogdier onder de walvisachtigen. Het dier kan worden waargenomen in de Noord- en Oostzee. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn lengte, afgerond voorhoofd, korte en stompe driehoekige rugvin en het ontbreken van de karakteristieke snavel zoals die van zijn soortgenoot de dolfijn. Verder is hij bovenaan zwart en de buik is wit. Zelden wordt de bruinvis langer dan 2 meter en weegt hij niet meer dan een 70 kilogram. Bruinvissen sterven op het droge omdat ze de kracht niet hebben om hun borstkas uit te zetten.


Zeehonden terug naar huis
Dinsdag kregen de zeehonden Tuurke en Iris een voorkeursbehandeling. Het ringelrobje en zadelrob werden aan boord van het marineschip Myosotis gebracht en terug in hun natuurlijke omgeving uitgezet. De mijnenveger moest een opdracht uitvoeren in de omgeving van Schotland waardoor de dieren die in die regio leven opnieuw in hun vertrouwde milieu terecht kwamen. Het is de derde keer dat Sea Life kan beroep doen op de marine om zeehonden uit te zetten.

Vorig jaar in mei gebeurde dit ook met een ringelrob. Ondertussen is het diertje goed terecht gekomen op zijn eindbestemming in Groenland. Door het groene merkteken dat op de flippers werd aangebracht, is het tijdens een observatie opgemerkt.