Als het openbaar ministerie zijn zin krijgt, dan verdwijnen de ramkrakers die op 14 juni vorig jaar juwelier Manuel Scheldeman in Kortrijk overvielen voor tien jaar in de gevangenis. Bij de ramkraak op Scaldis kon één zwaargewonde gangster gevat worden. De Serviër Boban Stojkovic, die in Denemarken woont, verscheen gisteren onder zware politiebewaking voor de correctionele rechtbank.

Stojkovic raakte gewond toen de juwelier zijn zaak met een vuurwapen verdedigde. Een tweede Serviër, de 24-jarige Zvikovic, werd gedood, de twee anderen konden ontkomen. Het gaat om Goran Drazic (31) uit Amsterdam en de spoorloze Victor Selehic (32).

Met zijn vieren verbleven ze begin juni 2003 jaar tien dagen in het Kortrijkse, onder meer in hotel Belfort. Ze volgden het doen en laten van de familie Scheldeman en één van de bendeleden ging zelfs op verkenning in de juwelierszaak Scaldis.

Drie bendeleden trokken op 14 juni 2003 naar de zaak. Een vierde stond op uitkijk. Ze hadden toen twee auto's gestolen om hun vlucht te verzekeren. De gangsters sloegen de etalage stuk met een voorhamer en daarop een gemonteerde boorkop, die twee dagen voordien nog uit Amsterdam werd ingevoerd.

De juwelier stormde naar buiten en gebruikte zijn wapen. Eén gangster werd dodelijk gewond gevonden op het Overbekeplein, Boban Stojkovic vonden de agenten in één vluchtwagen in de Minister Liebaertlaan.

Goran Drazic en Victor Selehic konden ontkomen. Maar tijdens de zitting van de rechtbank bleek dat Drazic niet meer in Amsterdam woont en hij dus opnieuw gedagvaard moet worden.


Bende actief in heel Europa
Boban Stojkovic bekent de feiten. Zijn eerste verhaal dat hij opdiste, is echter niet geloofwaardig. De man runt met zijn echtgenote een zaak in Denemarken en zou financiële problemen kennen. Daarom had hij geld nodig. ,,Dat betekent nog altijd niet dat men een ritje van Denemarken over Amsterdam naar Kortrijk hoeft te maken om een ramkraak te plegen'', vonden zowel parket als burgerlijke partijen.

Jan Leyse, advocaat van juwelier Manuel Scheldeman, merkte op dat zijn cliënt in 1998 al slachtoffer werd van een diefstal en toen 6 miljoen Belgische frank verloor. Net als het openbaar ministerie vond hij dat het om een georganiseerde bende ging, wellicht in heel Europa actief.

Dat de drie gewapend waren, staat vast. In ieder geval hadden ze pepperspray, maar volgens twee getuigen ook vuurwapens. Dat het om een bende ging, kan ook blijken uit het strafregister van Stojkovic, die in Nederland en Duitsland al veroordeeld werd voor inbraken en overvallen op juweliers. De verdediging bekent de feiten en heeft alleen moeite met een verzekeringsmaatschappij die zich burgerlijke partij stelt voor een voertuig dat in Nederland gestolen werd en waarvoor de betichte niet vervolgd wordt. Of de familie Scheldeman de gevraagde 39.000 euro schadevergoeding ooit ziet, is zeer de vraag. De zaak wordt voortgezet op 24 februari.