De grote verhuizing van de donderdagse markt in Sint-Niklaas staat voor de deur. Alle kramen krijgen volgende week een andere locatie, sommige op het Hendrik Heymanplein, andere op de Parklaan, kant Stadspark. ,,We zijn tevreden over de herschikking, alleen zien we ook gratis busvervoer op donderdagmorgen'', vertellen marktkramers.

De werken aan de Grote Markt beginnen volgende week en dus moeten de kramen een alternatieve locatie krijgen voor op z'n minst een jaar.

,,Tijdens de eerste fase van 19 februari tot 1 april is de verhuizing geregeld. Als de werken op de Parklaan starten, moeten we ook de kramen op die locatie verhuizen, maar daarover is nog niets beslist'', zegt schepen Gaspard Van Peteghem (SP.A).


Opgesteld in blokken
,,Aan de oversteekplaats met de August Nobelsstraat plaatsen wij een stadswacht. Aan het kruispunt met het Hendrik Heymanplein zorgt de politie voor de veiligheid. De kramen zelf staan opgesteld in blokken groen, bloemen en groenten, maar textiel en voeding staan gemengd. De mensen zijn zo verplicht de markt rond te wandelen. De afspraak is dat marktkramers niet mogen opkramen voor 12.30 uur. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een sanctie. Wie zijn plaats gedurende de grote werken niet wenst in te nemen, zegt dat en kan die plek herinnemen als de Grote Markt gerenoveerd is'', aldus de schepen.


,,Iets doen aan standgelden''
De marktkramers kregen alle informatie in het Sint-Niklase stadhuis. Zij waren tevreden over de plannen van het stadsbestuur en ook over de beloofde promotie. ,,Er komen strooifolders'', zegt Patrick Van Haut, voorzitter van de Wase Marktkramersvereniging. ,,Op de markt zelf deelt bellenman Gerard Vercauteren elke eerste donderdag vanaf de maand april tussen de 7.000 en 10.000 euro waardebons uit, die je kan besteden bij de kramers. Bovendien is er een ballonvlucht te winnen en een reis van acht dagen naar de Provence.''

Maar eigenlijk willen de marktkramers meer. Als er gratis busvervoer op zaterdag komt, moet dat ook mogelijk zijn op donderdagvoormiddag.

,,De markt is te belangrijk voor Sint-Niklaas'', zegt Van Haut. ,,De centrale buslijn tussen koopcentrum en markt kan je toch op donderdagvoormiddag tot 14 uur gratis maken? Dat zou voor de kramers een enorme stimulans betekenen. Tevens mag de stad iets doen aan de standgelden gedurende die lastige periode.''