Als jongste zonechef van onze provincie heeft de 33-jarige Geert Luypaert sinds kort de leiding bij de politiediensten van Heusden-Zolder. ,,Ik profileer mij niet als de man die het gaat maken, maar heb wel heel wat ambities'', zegt de nieuwe zonechef. De daad bij het woord voegend stapte Luypaert begin deze week zelf op de fiets om samen met een van zijn medewerkers het circuit van Zolder te verkennen tegen het komend wereldkampioenschap.

Geert Luypaert is afkomstig uit het Oost-Vlaamse Buggenhout, maar woont sedert 1994 in Hasselt. Tot net na de top van Laken was Luypaert werkzaam als commissaris van de spoorwegpolitie Sectie Centrum in Sint-Gillis. ,,Begin 1999 ben ik bij de politie afgestudeerd'', vertelt de nieuwe zonechef. ,,Als jong officier werd ik dadelijk voor de leeuwen gegooid. Dat maakt dat ik op heel korte tijd ook heel wat ervaring heb opgedaan. Toch heb ik bewust gekozen om mij kandidaat te stellen in een ééngemeentezone. Nadat commissaris Chris Wandelseck de voorkeur gaf aan de zone Westerlo heeft het gemeentebestuur mij in oktober aangesteld. Dit betekent niet dat ik tweede keus ben, maar in de beginfase moest de gemeente kiezen tussen twee ongeveer gelijkwaardige kandidaten. Het was dan ook normaal dat zij kozen voor iemand die zij al langer kenden.''

Ondanks zijn ervaring bij de federale politie en de spoorwegpolitie staat Geert Luypaert voor een totaal nieuwe taak. ,,In iedere politiezone komt men voor een aantal nieuwe zaken te staan, maar voor mij is het een volledig nieuwe wereld. Het is normaal dat wij in het begin soms een stap terug moeten zetten.''

Bagage heeft de nieuwe zonechef in ieder geval genoeg. Voor hij naar de politieschool stapte behaalde Luypaert al een universitair diploma Oosterse filiologie en een baccalaureaat in bedrijfskunde. ,,Daarnaast ben ik ook een familieman'', stelt de commissaris die gehuwd is met Miranda en vader van Alexandra (4) en Maxime (2).


Judoka
Als Belgisch kampioen judoka weet de nieuwbakken zonechef van aanpakken. ,,Een volledige integratie zal wat tijd vragen, maar dit mag de operationele werking niet belemmeren. Operationeel en administratief personeel van politie Heusden-Zolder telt samen 57 personen. Ik denk dat het vooral belangrijk is om een goede coach te zijn. Verkeersveiligheid gaat ook een belangrijke plaats innemen. In eerste instantie wil ik het huidig veiligheidscharter bestendigen. Tegen eind februari hopen wij een nieuw veiligheidsplan klaar te hebben, ook het wildparkeren zal onze speciale aandacht krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in