Er is een verrassende wending in het omstreden dossier van de hotelplannen naast het kerkje van Bekkerzeel (Asse): stedenbouw weigert een bouwvergunning, na een negatief advies van Monumenten en Landschappen.

Het zit de nv Villas Fantasia, de firma achter de bekende salons Waerboom op de grens van Groot-Bijgaarden en Bekkerzeel, de laatste tijd niet mee. Na het recente hevige protest tegen de plannen om op Rodenberg een 'recreatiecentrum voor kinderen' op te trekken, duiken er nieuwe hindernissen op voor de bouwplannen van een driehoekig gasthof met 22 kamers, pal naast het beschermde Sint-Godarduskerkje in de Notelaarstraat in Bekkerzeel.

Het hotel zou in de plaats moeten komen van een vervallen boerderijtje. De plannen zorgden in de lente van vorig jaar voor een opmerkelijke tweespalt in het landelijke dorpje. Sommigen vonden dat de plannnen niet passen in het landelijke karakter van het dorp, anderen waren gecharmeerd door het initiatief. Net als in het Rodenbergdossier kampte de aanvrager met het imago dat hij bouwvoorschriften niet altijd naar de letter naleeft.

Het schepencollege van Asse liep in het dossier op eieren. Ook al bleef het advies van de technische dienst onverminderd negatief, toch besliste het college in september de bouwplannen gunstig te adviseren, zij het onder strikte voorwaarden. Dat Stedenbouw de vergunning alsnog weigert, is verrassend. Initiatiefneemster Annick De Rijck stelde destijds immers dat ze voor de hotelplannen van de dienst een gunstig preadvies had gekregen, vooraleer ze bij de gemeente Asse de vergunningsaanvraag had ingediend. Monumenten en Landschappen vindt echter dat de plannen niet passen met het naastliggende kerkje. Zo is de bouwoppervlakte van het hotel drie keer groter dan die van de kerk.

Het getouwtrek rond het hotel is weer helemaal open. De aanvrager kan in beroep gaan bij de deputatie, waarna de gemachtigde ambtenaar desgevallend zelf nog beroep kan instellen bij minister Van Mechelen. (RDS)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig