Voorzitter Geo Raspé van de dertiende kamer van het Hof van Beroep heeft gisteren, woensdag, de zaak tegen oud-burgemeester van Wemmel Jos Geurts uitgesteld. Jos Geurts werd begin vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. Hij verrijkte zich volgens de correctionele rechtbank op de kap van de Wemmelse belastingsbetaler.

Op 29 april eerstkomende wordt de zaak van Jos Geurts opnieuw gepleit voor het Hof van Beroep in Brussel. De voormalige burgervader van Wemmel werd in februari vorig jaar door de 51ste kamer van de correctionele rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel van vijf jaar en 200.000 frank (4.957,87 euro) boete.


Onaantastbaar potentaat
Geurts heeft de gemeente Wemmel volgens de correctionele rechtbank opgelicht voor ruim 66.900 euro (2,7 miljoen frank). Hij moet dit bedrag terugbetalen aan de Staat. De rechter noemde Geurts toen in zijn vonnis ,,een onaantastbaar potentaat , voor wie de term ,normvervaging' op zijn plaats is.'' Geurts pleegde volgens de rechtbank verduistering en valsheid in geschriften als ambtenaar.

Geurts ging buiten zijn boekje en trad de gemeentewet met de voeten. Die stelt dat de burgemeester buiten zijn wedde geen verdiensten mag hebben van de gemeente. Dit was in Wemmel wel het geval. Geurts reed voor privé-doeleinden met een BMW die gefinancierd werd door de gemeente.

Daarenboven rekende tuinman Robijns destijds te veel werkuren aan voor de werken in Beverbos. Deze werken kunnen volgens de correctionele rechtbank zijn uitgevoerd bij familie van Geurts of Robijns kan een ,extraatje' hebben gefactureerd.

Volgens de correctionele rechtbank perste Geurts ook medewerkers af, en verstuurde hij affiches en brieven op kosten van de gemeente. Het gaat daarbij om langdurig misbruik. Geurts was 36 jaar burgemeester van Wemmel.

Het Hof van Beroep aanvaardde gisteren het uitstel dat de advocaat van tuinman Robijns vroeg. De advocaat kon zijn besluit niet tijdig schrijven. In april wordt het beroep dat de advocaten van tuinman Robijns en Geurts hebben ingesteld, samen definitief door het Hof van Beroep behandeld. Dan is er geen uitstel meer mogelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig