Liefst 35.000 schapen worden op 22 en 23 februari in Brussel geslacht ter ere van het islamitische Offerfeest. De Executieve van de Moslims in België is nog op zoek naar honderden burgers, niet per se zelf islamieten, die daarbij willen helpen.

Het slachthuis van Anderlecht kan per dag 3.000 schapen slachten, maar dat volstaat niet wanneer de grote islamitische bevolking het Offerfeest wil vieren. ,,Het slachten van een schaap is geen islamitische verplichting'', zegt Karim Geirnaert van de Executieve. ,,Het enige wat verplicht is, is het delen van je overvloed en voedsel met de armen. De maghrebijnen in Brussel blijven aan het slachten gehecht. Wij proberen die traditie wel om te buigen en de schenkingen aan armen te bevorderen, maar dat lukt nog niet zo best.''

En dus moeten er in Brussel zowat 35.000 dieren voor de bijl. Vorig jaar ging dat feest niet door, vanwege BSE bij schapen en de gekkekoeienziekte. De jaren daarvoor voltrok een groot deel van de slachtingen zich in de illegaliteit.

De Brusselse gemeenten stellen daartoe acht tijdelijke slachtplaatsen ter beschikking. Er zijn 300 mensen nodig om bij het slachten te helpen. ,,Wij zoeken daartoe meerderjarigen die een of twee dagen beschikbaar zijn, een centje bij willen verdienen - 5.000 frank per dag - en een dienst willen verlenen aan de gemeenschap. Ze krijgen een korte vooropleiding.'' (VBR)

  • Kandidaten kunnen zich melden bij de Executieve: 02-648.35.60, ma., di. en do. tussen 14 en 16 uur.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig