,Bossemans en Coppenolle' , een typisch Brussels toneelstuk, is er weer. Met, hoe kan het anders, de nodige zwanze . Ter gelegenheid van de eerste opvoering van het stuk in het Brussels, traden Joseph Bossemans en Georgette Coppenolle symbolisch in het huwelijk.

Brussels burgemeester Freddy Thielemans voelde zich in zijn sas bij deze honderd procent Brusselse trouwpartij. In het bijzijn van een delegatie van RWD Molenbeek (Union stuurde zijn kat) en van alle folkloristische verenigingen die onze hoofdstad rijk is, mocht hij symbolisch het huwelijk tussen Joseph Bossemans en Georgette Coppenolle voltrekken.


,Schuunen dag'
,,Een goei bolleke veu de keil menier den beurgemiester? '' vroeg Madame Chapeau alias Jef Burm aan Thielemans in volle ceremonie. Gelach alom, maar ook de burgervader moest niet onderdoen. ,,Ge hebt groot gelijk van in Brussel te trouwen en niet elders zoals in Saint-Josse of Sint-Gillis, want wij zijn er zeker nog over tien jaar. De rest ...'' grapte hij terwijl hij een vraagteken vormde met de hand.

Na de plechtigheid nodigde de burgervader de families en getuigen uit op het terras van het stadhuis. De bezoekers aan de Grote Markt stopten verbaasd om dit toch wel unieke huwelijk gade te slaan. ,,'t es ne schuunen dag '', vertrouwde Georgette ons achteraf toe.

Sabrina Lenders die de rol van Georgette speelt gaat helemaal op in haar rol. ,,Ik speel al negen jaar amateurtoneel'', legt ze uit. ,,Dit werk is eigenlijk al semi-professioneel. We zijn al sinds mei aan het repeteren. Nu de première nadert, ben ik toch een beetje nerveus. Het is een heel toffe groep om mee te werken. Ik heb ook al veel bijgeleerd.'' De - eerste - komedie ,Bossemans en Coppenolle' ging in 1938 in première.

Het laatste woord is aan de voorzitter van het 'Brussels volkstejoêter' Jef De Keyser. ,,We moete Brussels blaaive klappe om het on ons kadeikes voech te liere. Het es een toel om in d'ieste ploch te spreike en no te lochtere. We zaain het ieste tejoêter in ottentiek Brussels. Of mè andere woure : as me zeulf zwanze, zwanze me beiter. ''

  • ,Bossemans en Coppenolle' in een regie van Roger Van de Voorde, vanaf 18 januari in het VCA, Veeweydestraat 24-26 in Anderlecht. In februari en maart vinden ook in de Rand voorstellingen plaats. Inlichtingen en reservaties op 02-523.45.52.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig