Het collectief 'BruXXel' maakt morgen,, feestelijk een einde aan de bezetting van het Leopoldstation aan de Europese wijk in Brussel.

Het was de bedoeling het pand te ontruimen na afloop van het Belgische EU-voorzitterschap op 31 december 2001. De bezetting, die 89 dagen zal geduurd hebben, kon niet voorkomen dat het oude Luxemburg-station weldra zal worden gesloopt.

Het collectief trok op 13 oktober het station binnen en zette daar naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie een alternatief informatiepunt over Europese kwesties op. Drie maanden lang hield het in het station debatten, optredens of ontmoetingen over Europese, Brusselse of anti-globalistische thema's.

'BruXXel' werd echter ook geconfronteerd met het dossier van de afbraak van het station. Bouwpromotor Société Espace Léopold (SEL) krijgt in principe op 15 februari de bouwvergunning voor D4 en D5, twee nieuwe vleugels van het Europees Parlement, hoewel datzelfde parlement zich uitsprak voor het behoud van het station.

Toch was het verzet niet vergeefs, vindt Tom Deforce van het collectief BruXXeL. ,,Samen met het buurtcomité en andere Brusselse verenigingen kregen we gedaan dat SEL verplicht wordt de belofte om ook woningen te bouwen, hard moet maken. En buiten de gevel van het station moet ook het koninklijke salon bewaard blijven.'' (DDM,belga)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig