De Antwerpse apothekers deden het al voor, maar nu stappen ook de huisartsen in het systeem van één oproepnummer tijdens de wachtdiensten. Eén nummer, waar je automatisch wordt doorverbonden naar dienstdoende huisarts in jouw regio. Het moet makkelijker zijn voor de patiënt, veiliger voor de huisarts en een verlichting voor de spoeddiensten van de ziekenhuizen.

Een centraal oproepnummer voor huisartsen met wachtdienst is een idee dat al langer leeft. Na de overval op een arts uit Kontich op 28 augustus werd de invoering van dit systeem al luidop geopperd. De dokters pleiten al langer voor maatregelen nadat er steeds meer misbruik gemaakt wordt van de wachtdiensten. Door één centraal nummer te gebruiken weten malafide personen niet welke arts van wacht is. De uitwerking is in handen van het Rode Kruis. Daar gebeurt de coördinatie, zodat altijd iemand weet waar de dokters naar toe moeten en wie er gebeld heeft. Bij twijfel wordt het nummer eerst gecontroleerd.

Voor de bewoners van de stad Antwerpen en haar negen randgemeenten volstaat het vanaf nu dus om naar 03-286.11.86 te bellen. Dan kom je uit bij de Antwerpse centrale van het Rode Kruis en word je, na het opgeven van je postnummer meteen doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde dokter. Lukt dat niet, dan krijg je binnen de twaalf seconden iemand van het Rode Kruis aan de lijn. Die kan je dan verder helpen. (BLW)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig