Na 15 jaar kertsboomverbrandingen op Thila Coloma, de 300-koppige scoutsgroep aan de Geerdegemstraat, moet de groep het met vuurkorven doen. Burgemeester Bart Somers gaf geen toelating meer voor deze traditie omdat een schuur en te hoge bomen binnen een omtrek van 100 meter staan. Andere organisaties en in andere gemeenten in de regio is de kerstboomverbranding wel nog toegelaten.

,,Spijtig'', zegt Ine Janssens, één van de kernleidsters van de groep. ,,Mochten we op grondgebied Hofstade liggen, op een boogscheut hiervandaan, dan hadden we wel gemogen. Ontgoochelend was vooral dat de stad ons pas op 17 december inlichtte. Toch rijkelijk laat om een alternatief te bedenken. Enfin, we zorgen voor een goede sfeer, een hapje en een drankje en sluiten zo op een symbolische manier de kersttijd af''.

Andere organisaties kregen wel groen licht. Zo mocht jeugdhuis Joppe al op 5 januari ter hoogte van Stuyvenberg een kerstboomverbranding organiseren.

Een heleboel kerstbomen zullen op zaterdag 12 januari omstreeks 19 uur in vlammen opgaan in Muizen. Zowel de Chiro Sint-Albertus Muizen als de buurtwerking De Spreeuw kreeg de toelating om dit evenement te organiseren.

De Chiro doet het aan de Heerweg, de buurtwerking aan de Lotelingstraat en blijkbaar allebei in de buurt van het voetbalveld.

,,Wij verwachten een 200-tal sympathisanten'', zegt Michel van Laere van de buurtraad.

,,Het is voor ons een enige gelegenheid om op de velden, waar over een tijdje 700 nieuwe woningen zullen komen, een kerstboomverbranding te doen. We organiseren buurtactiviteiten voor de verbranding. Bijvoorbeeld een knutselnamiddag voor de kinderen waar zij de lampions maken die later rondgedragen worden in een lampionstoet. Deze stoet gaat uit net voor de verbranding. Doel is de bewoners uit de buurt wat korter bij mekaar te brengen. Mensen ontmoeten elkaar op een ontspannen manier bij glühwein en hapjes'', gaat hij verder

Wie dit jaar een kerstboomverbranding wil meemaken in Mechelen, moet zich naar Muizen reppen, want op de kalender staat nergens anders nog zo'n evenement gepland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig