De correctionele rechtbank in Turnhout bevestigde woensdag de straf van drugshaai Patrick Janssen (43) uit Lille. De man moet vier jaar achter de tralies. Zijn vrouw, Marcella M. (40), kreeg een fikse strafvermindering.

Het echtpaar was betrokken bij een grootscheepse amfetaminesmokkel tussen België en Groot-Brittannië. Kopstuk Pierre Vermeulen (31) uit Brecht kreeg op 23 mei van vorig jaar zes jaar celstraf, zijn lief Martine Couvreur (36) vier jaar. Handlanger Patrick Janssen liep bij verstek vier jaar effectief op. De man hoopte op strafvermindering, maar viste achter het net.

Vermeulen en Janssen vlogen op 11 januari 2000 in Poederlee tegen de lamp met 18.000 xtc-pillen, drie kilo speed en drie kilo ketamine. Tijdens een huiszoeking bij Janssen vonden speurders nog eens zeven kilo speed in een voerderbak voor paarden. In de zaak zit een 19-jarige drugskoerier uit Herentals in Engeland acht jaar celstraf uit.

Janssen was ook betrokken bij de verhandeling van 100 liter PMK, een grondstof voor de aanmaak van xtc. De man moet een boete betalen van 14.000 euro (565.000 frank). Zijn vrouw kreeg in mei drie jaar celstraf. De rechter bracht woensdag die straf terug tot een jaar voorwaardelijk en een boete van 5.000 euro (201.000 frank).

Nog beter nieuws kreeg Willy K. (46) uit Beerse. Hij kreeg de vrijspraak. De man heeft altijd zijn betrokkenheid bij de PMK-deal ontkend. (IMA)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in