Substituut-procureur Peter Van der Flaas vorderde woensdag voor de correctionele rechtbank in Turnhout minstens twee jaar effectieve celstraf voor twee Franse ex-Joegoslaven. Het duo maakte in augustus de aannemers Jacob en Luc Van den Eynden uit Westerlo zestien miljoen frank (396.630 euro) afhandig.

Een internationaal vertakte bende pluimde in augustus verkopers van dure woningen en appartementencomplexen. Ze stelden zich voor als tussenpersonen. De namen van hun zogenaamde kandidaat-kopers gaven ze niet prijs. Ze vroegen een commissie van tien procent.

Op 14 augustus zaten Dobriza M. en Dragan J. met Jacob Van den Eynden en zijn zoon Luc rond de tafel bij notaris Bogaert in Geel. In Milaan bereikten ze eerder een akkoord over de aankoop van een appartement in Oostende van de Westelse aannemers voor 160 miljoen frank.

De ex-Joegoslaven, die in Frankrijk wonen, toonden de Van den Eyndens bij de notaris een koffer met daarin drie zakken geld. Op elke zak kleefde een authentiek bankbiljet. In de tassen staken valse guldens. Volgens Jacob Van den Eynden maakte Dragan J. hem in het kantoor de commissie van zestien miljoen frank afhandig.

Het duo stoof weg in zijn zware BMW. Zoon Luc zette met zijn dikke Mercedes de achtervolging in. Hij reed verschillende keren op de wagen in. In Winkelom ramde hij het voertuig. De dieven gooiden de zestien miljoen uit de auto en vluchtten een maïsveld in. Met behulp van een helikopter rekende de federale politie de gangsters in. Sindsdien zitten ze in voorarrest.


Zwart geld
De advocaten van het Franse tweetal ontkenden niet dat hun cliënten de aannemers in de zak wilden zetten. ,,Ze kampten met schulden. Ze wilden op korte tijd veel geld verdienen door rijke huizenverkopers op te lichten'', zei meester Jan De Man. ,,Van diefstal met geweld is geen sprake. Een handgemeen is er niet geweest. Van den Eynden legde zelf de tas met zestien miljoen in de BMW. Toen Dragan zei dat hij zijn gsm in de wagen was vergeten, stoven de twee weg.''

De Man viel ook scherp uit naar notaris Bogaert. ,,Mij maak je niet wijs dat hij niks afwist van de verkoop. Hij onderbrak zijn reis in Zwitserland om bij de bespreking in Milaan aanwezig te zijn. Toen de speurders bij hem aanbelden, deed hij aanvankelijk niet open. Die man moest nog snel een hoop zwart geld wegmoffelen. Tweehonderd miljoen was de verkoopprijs. Veertig miljoen zou in het zwart worden afgedokt. Ik vind het bizar dat Bogaert weigert mee te werken aan het onderzoek. Hij verschuilt zich achter het feit dat hij plaatsvervangend vrederechter is. Deze zaak stinkt langs alle kanten.''

Substituut Van der Flaas vorderde minstens twee jaar celstraf. ,,De kerels ontzien niets of niemand. Ze maakten gebruik van valse namen om hun honger naar geld te stillen.'' De verdediging betwistte dat het duo vals geld uitgaf. ,,Op de biljetten stond in rode letters specimen. Van misleiding is geen sprake. Het geld wordt ook gebruikt bij het spel Monopoly of door verkopers van portefeuilles.'' Het vonnis valt op 23 januari.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig