BEWONERS VAN DE NIEUWPOORTHOEK in Bulskamp willen af van hun beruchte bocht. De Bulskampstraat mag blijven, maar de gevaarlijke situatie voor hun deur zijn ze meer dan zat. Zeker nu er vorig weekeinde opnieuw een uit de bocht ging. ,,Ik zet mijn wagen al een tijdje niet meer in de garage, omdat ik niet durf uit te rijden. Mijn auto staat nu altijd voor de deur,'' zegt een Nieuwpoorthoeker.

De ongevallen in de bocht zijn bijna niet meer bij te houden. Auto's belanden er geregeld in de vaart of tegen de gevels. Ze rammen geparkeerde wagens. Of erger nog, ze rijden fieters aan, zoals vorig weekeinde.

,,Ze zoeven voorbij. Wel 80-90 per uur halen ze. Terwijl hier een snelheidsbeperking geldt van 50 per uur'', zegt Robert Rosseel. ,,Wie uit het dorp komt en het bordje passeert dat het einde van de zone-30 aanduidt, denkt dat hij weer volop gas mag geven. Verkeerd dus,'' valt René Depotter hem bij.

,,Het goed lopende wegdek nodigt ook uit om plankgas te geven. Uit de richting Veurne heeft het agglomeratiebord geen enkel effect. Ook de markering op de weg lappen de meeste chauffeurs aan hun laars. Hier moeten dringend twee grote borden komen die de maximumsnelheid duidelijk aangeven, samen met een snelheidsremmende hindernis. Zoals in Wulveringem.''

Het probleem van de Nieuwpoorthoekers is dat ze allemaal aan de binnenzijde van de bocht wonen. Oversteken -- te voet of met een voertuig -- is er levensgevaarlijk, want je ziet het snelle verkeer op die manier niet afkomen.


Twee jaar
De bewoners vragen al twee jaar lang maatregelen. Ze dienden daarvoor een petitie in bij het stadsbestuur. ,,Wij zitten met de schrik op ons lijf, niet alleen als we onze neus durven buitensteken, maar zelfs in onze zetel. Er is hier eens een wagen om 9 uur 's morgens door het raam naar binnen gereden. Gelukkig waren wij niet in onze living,'' aldus een bewoner.

Zijn buur durft zijn auto zelfs niet meer uit de garage te rijden. ,,Onze wijk lijkt wel een racecircuit of een autosnelweg. In anderhalf jaar deden zich hier vier zware ongevalen voor. En het wordt steeds erger. We zijn het beu. Moeten er dodelijke slachtoffers vallen voor er wordt ingegrepen?,'' vraagt Robert Rosseel.

,,Aan alle invalswegen van Bulskamp staan agglomeratieborden. Zolang je geen bord einde van de agglomeratie passeert, weet je dat je maar 50 mag rijden,'' reageert schepen van openbare werken Robert Van Praet. ,,Als de chauffeurs de wegcode kennen én respecteren, kan er geen probleem zijn. Meer kunnen wij niet doen. Volgens de verkeerscommissie mogen er op die plaats zelfs geen andere ingrepen gebeuren. Ook geen verkeersafremmers dus. De politie moet de overtreders maar aanpakken. Uit metingen blijkt helaas dat het vooral Bulskampnaars zelf zijn.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig