De volgende dagen gaan met de Castel en St.-Donaat de laatste villa's op de Heistse Zeedijk tegen de grond. Verdedigers van het patrimonium betreuren de sloop, maar volgens het gemeentebestuur van Knokke-Heist hebben de villa's geen bijzondere waarde.

Beide woningen dateren van rond de eeuwwisseling. De villa Castel op de Zeedijk 126 is in een mengstijl opgetrokken. Speciale kenmerken zijn voor de heemkring Heyst Leeft de trapgevel en het motief bij het binnentreden van de hal. Deze faience stelt druivenranken en vossen voor. De oorspronkelijke naam van de villa prijkt in een gesculpteerde siersteen boven de inkom. ,,Hier is 't in de Scheere'' met daaronder een afbeelding van een schaar.

De villa St.-Donaat is eerder art nouveau getint. De buitenramen hebben een arabeske vorm en vroeger moet de woning over een open balkon beschikt hebben. In een eerdere inventaris van de opmerkelijke villa's wees de heemkundige kring Heyst Leeft op het bloemenmotief dat in het balkon en de bevloering van de buitenhal is verwerkt.


Bouwwoede
Volgens schepen Piet Denorme, verantwoordelijk voor het patrimonium, zijn de villa's niet beschermd en kon het gemeentebestuur een bouwvergunning voor een appartementsgebouw op die plaats niet weigeren. De heemkring Heyst Leeft heeft destijds overwogen om aan te dringen op een bescherming van de villa's. Toen stonden er wel nog een vijftal bij elkaar. Maar uiteindelijk heeft de vereniging geen verdere stappen ondernomen.

Huidig voorzitter Robert Oppalfens: ,,Ik betreur ten zeerste de sloop, maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor de economische realiteit. Ik weet dat er op politiek vlak, onder meer door Danny Despiegelaere, enkele jaren geleden nog gepoogd is de villa's aan te kopen, maar het prijskaartje was voor de gemeente te hoog.''

,,Het Comité van Aankoop had de prijs geraamd op 570.000 euro of 23 miljoen frank per villa. En dan spreken we nog niet over de renovatie- en aanpassingswerken om de gebouwen een nieuwe bestemming te geven. De aankoop was bijgevolg financieel onhaalbaar.''


Inventaris
Volgens Oppalfens zijn in Heist nog enkel op De Kinkhoorn en in de aanpalende straten enkele interessante woningen te vinden, maar ook in die zone is geen enkel pand beschermd. Het Sint-Lukasinstituut heeft enkele jaren geleden een inventaris opgemaakt van de wijk Prins Karel in Het Zoute en recentelijk volgde Duinbergen.

Misschien moet de gemeente het instituut de opdracht geven ook Heist in kaart te brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig