Het metaalbedrijf Spicer Off-Highway (het vroegere Clark), producent van transmissiesystemen en versnellingsbakken, stoot zijn gietstukkenafdeling af. Na de recent aangekondigde afvloeiing van 63 werknemers, is dit een nieuwe stap in een ongemeen snelle herstructurering van het bedrijf. Spicer wil de betrokken bedrijfsruimte verkopen aan een onderaannemer. ,We willen ons concentreren op onze kernactiviteiten,'' zegt algemeen directeur Nicolas De Schuyter, ,,we werken momenteel te complex en te kapitaalsintensief. Ons Amerikaans moederbedrijf Dana dringt aan op maatregelen.'' De operatie zou dit keer geen banen mogen kosten.

,,Onze investeringen in nieuwe ontwikkelingen en de niet aflatende druk op de prijzen dwingen ons ertoe om te focussen op onze kernactiviteiten,'' legt De Schuyter uit, ,,vandaar dat we ons zullen concentreren op de ontwikkeling en montage van transmissies, de productie van elektronische controllers en stuurventielen, op hydraulische koppelingen en tandwielfabricage. Daarin investeren we verder.''


Gietstukken
Keerzijde van de medaille is dat Spicer zijn gietstukkenafdeling afstoot. Daar worden momenteel de behuizingen geproduceerd. ,,We zoeken een overnemer, een ervaren fabricant van behuizingen, die niet alleen de productie maar ook ons machinepark, de uitrusting en het bijhorende bedrijfsgebouw overkoopt.'' M.a.w. in het bestaande bedrijfsgebouw zullen op korte termijn twee aparte bedrijven onderdak vinden die ook fysisch van elkaar zullen worden afgescheiden door een wand. Er komen ook twee aparte ingangen en parkings, zegt De Schuyter.

In de gietstukkenafdeling werken momenteel 65 mensen. Wat er met hen gebeurt, is nog onduidelijk. ,,Gesprekken met een overnemer zijn er nog niet,'' zegt De Schuyter, ,,dus alle mogelijkheden blijven open. Ofwel kunnen zij bij Spicer een nieuwe job krijgen. Want we verwachten vanaf 2003 meer productie en verkoop in onze kernactiviteiten. Ofwel opteren zij voor een overstap naar de overnemer.'' Of dat personeel nog tegen dezelfde loonsvoorwaarden aan de slag zal kunnen, is koffiedik kijken en voer voor onderhandelingen met de vakbonden. Maar zeker is dat Spicer in zijn contract met de overnemer-onderaannemer zal willen stipuleren dat de gietstukken goedkoper geproduceerd worden dan nu het geval is. Wat directeur De Schuyter gisteren moeilijk kon ontkennen.


Bureaus
Maar Spicer houdt nog meer uitverkoop. Ook het bureaugebouw wordt verkocht. ,,We beschikken momenteel over te veel ruimte. We willen het gebouw verkopen en daarna op de benedenverdieping de ruimte huren die we strikt nodig hebben.''

De hele operatie wordt gespreid tot midden 2003 en is mee ingegeven door de druk van moederbedrijf Dana om de financiële doelstellingen te bereiken. ,,We kunnen op deze opsplitsing emotioneel reageren. Maar beter is in het belang van het bedrijf te kiezen voor realistische oplossingen die ons voortbestaan veilig stellen,'' zegt De Schuyter. (MCa)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig