Na het beruchte drinkgelag van minderjarigen tijdens de nieuwjaarsnacht, gaan stemmen op om het schenken van alcohol aan pubers aan banden te leggen. De stad kan dat door de gebruiksvoorwaarden voor de huurder van de Kleizaal Pottelberg strenger te maken. Vaststaat dat het fuiven in Kortrijk opnieuw het onderwerp is van verhitte discussies.

Jeugdbewegingen die op de Pottelberg in Kortrijk een fuif willen organiseren, betalen de stad 991,57 (40.000 frank) aan huur. Wie diezelfde zaal afhuurt voor commerciële doeleinden, legt 2.478,94 (100.000 frank) op tafel. Voor de kleine gebruikers wordt de lat extra hoog gelegd sinds de Vlaamse Gemeenschap ook nog voor elke fuif een billijke vergoeding claimt van 1.983,15 (80.000 frank) per georganiseerde fuif, voor het produceren van muziek in openbare plaatsen.

,,Wat mij betreft, kunnen die criticasters allemaal de pot op'', zegt schepen Stefaan Bral. Hij lag in de vorige legislatuur aan de basis van de realisatie van de fuifzaal in bouwcentrum Pottelberg.


Aanpassingen
Uit bepaalde hoek krijgt hij nu het verwijt dat de enige winnaar in dat verhaal de eigenaar van de zaal is, met name Philippe Despriet, met wie de stad een huurcontract aanging. Die deed uiteindelijk de beste zaak want hij strijkt jaarlijks uit de stadskas afgerond 100.000 (3.730.000 frank) op, huurprijs die hij bedong voor de duur van negen jaar.

Er zullen weinig huurders zijn die eerst zelf zoveel kosten maakten als de stad Kortrijk deed. De aanpassingswerken, die vooral de brandveiligheid op het oog hadden en verdeeld waren over vijf loten, kostten de burger in totaal 210.609,12 (8.495.951 frank).

Schepen Bral relativeert de voordeelspositie voor Despriet: ,,Mocht Despriet die Kleizaal, die 2.500 m 2 groot is, commercieel exploiteren dan had hij er per m 2 veel méér kunnen aan verdienen. De mensen moeten uiteindelijk eens weten wat ze willen: een perfect gelegen fuifzaal die wat geld kost maar waar de jeugd in alle veiligheid kan gaan fuiven of de eindeloze discussies, zoals die er vroeger met Kortrijk Xpo waren. Als de Kleizaal voldoende keren wordt verhuurd, dan houden we daar geld aan over.''

Dat belet niet dat ook Bral ideëen heeft over de bouw van een eigen zaal door de stad.

Bral: ,,Op Kortrijk Weide zijn er mogelijkheden. Denk maar aan het terrein tussen de westelijke ring en spoorweg. In het raam van de aanleg van die ring worden daar gronden onteigend. Er zou voldoende plaats zijn voor een fuifzaal annex concertweide, waar ook de foorreizigers hun woonwagens kunnen achterlaten tijdens de jaarlijks Paasfoor en waar circussen de tenten kunnen opslaan.''

In afwachting zoekt het college een oplossing om de billijke vergoeding die de Staat nu claimt, te spreiden over alle gebruikers, klein en groot, van de Kleizaal. Dat zou kunnen door een jaarabonnement te nemen, geschat op 5.949,44 (240.000 frank) á 7.436,81 (300.000 frank).

Alcoholcontrole

Alle flesjes of blikjes -- van het soort wodka-Red Bull -- uit de automaten halen, zoals zijn collega Bonte in Oostrozebeke wou doen, wil burgemeester Stefaan De Clerck beslist niet. ,,Maar we zullen bij het opmaken van nieuwe contracten voor gebruik van de Kleizaal voor fuiven clausules inbouwen die het organisatoren onmogelijk maken minderjarigen ongelimiteerd dronken te voeren.'' Dat zei hij gisteren tijdens een toelichting op de eerste zitting van het schepencollege van het nieuwe jaar.

Hij speelde daarmee in op enkele incidenten tijdens de overgang van oud naar nieuw in de Kleizaal op de Pottelberg, waar de gebroers Coornaert uit Lauwe een techno-fuif hielden. Ambulances reden toen af en aan, als een taxi naar het ziekenhuis.

Zo'n twintig pubers (schepen Lybeer telde er slechts negen) hadden zich in een all-in- formule, allicht in combinatie met andere pepmiddelen én de vrieskou die voor onderkoeling zorgde, zowat te pletter gedronken. Ze moesten een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

De burgemeester sloot niet uit dat de processen-verbaal die de politie daarover opmaakte een gerechtelijk staartje kunnen krijgen voor de organisatoren van die fuif, want ,,iemand voortdurend drank toedienen als hij zich al in kennelijke staat van dronkenschap bevindt, is een inbreuk op de strafwet en wordt correctioneel beteugeld''.

Vraag is of het parket vervolgingen zal instellen. ,,Hier begeef ik mij op een terrein dat het mijne niet is'', gaf de burgemeester toe.


Overbevolkt
Het is N-VA-raadslid Lieve Vanhoutte evenmin ontgaan dat de jongeren daar voor 37 onbeperkt mochten drinken. Ze stelt daarover enkele vragen op de eerste zitting van de gemeenteraad van het nieuwe jaar, volgende week maandag. Ze wil weten waarom de politie niet ingreep toen ze zag dat de fuifzaal op dat moment overbevolkt was. De capaciteit is slechts 2.450 en er waren op z'n minst drieduizend fuifnummers bijeen. Lieve Vanhoutte vreest dat de stad daar als verhuurder tekort geschoten is.

Meteen rijst volgens burgemeester De Clerck de vraag of die zaal wel voor dergelijke mega-fuiven geschikt is. Voortaan zal men voor die grote evenementen naar Kortrijk Xpo verwijzen en de fuifzaal gebruiken voor wat ze aanvankelijk was bedoeld: de jeugdbewegingen tegen een redelijke prijs een veilige fuifruimte bieden.

Lybeer zette nog recht dat op speelplein De Warande wél nog een fuifzaal kan komen, zij het dan alleen voor eerder kleine fuiven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig