Een maand voor de climax -- de 22ste geutelingfeesten -- op 9 en 10 februari opent het geutelingcomité van Elst traditioneel met het gieten van de eerste geuteling. Zondag neemt Donaat De Riemaecker d' iiste geute voor zijn rekening in het ovenmuseum, Ommegankstraat 3 te Elst. Vanaf dan worden elke dag geutelingen gegoten tot eind februari.

De geutelingfeesten vinden traditiegetrouw plaats het weekend na 9 februari, dit is de naamdag van de Elstse patroonheilige St.-Apollonia. De industrialisatie, het verdwijnen van de keuterboertjes, de uithuizige arbeid -- de zogenaamd moderne tijd -- deden in de jaren 60-70 de geuteling zowat verdwijnen. Sedert 1981 organiseert het Elstse geutelingcomité de geutelingfeesten. Zoals elk jaar zal het gieten in de ovens van het ovenmuseum kunnen bijgewoond worden en kan men van de eerste geutelingen proeven in zaal Ter Elst , nabij het ovenmuseum.


Pezerul
Het thema van d'iiste geute dit jaar is de kerfzaag -- al jaren vervangen door de motorzaag. ,,Een kerfzaag bestaat uit een 2 á 3 meter lang zaagblad, ongeveer 20 cm breed en 3 mm dik'', vertelt Michel Watté terwijl hij een kerfzaag uit de jaren 1800 in een boom zet.

,,Om de geutelingoven op 450°C te houden is heel wat hout nodig. Vier mannen zijn nodig om een boom te vellen. Om goed te zagen moet de kerfzaag af en toe worden gezet en zo nodig bijgevijld met een scherpe vijl. Een kerfzaag moet niet enkel goed bijten in het hout, zij moet ook goed lopen . Roestvorming op het ijzeren zaagblad is mogelijk.''

,,Om de zaag te oliën en dus goed te laten lopen, wordt ze ingevet met een varkenspezerul '', vervolgen Paul Van Den Berghe en Roger Motte. ,,Een pezerul is de roede van een varken die uitgesneden wordt vanuit het schaambeen tot in het midden van de buik. Hierdoor wordt een deeltje van het omgevend vetweefsel mee gesneden dat aan de pees blijft hangen. Dit zorgt voor de smering. In de koude maanden worden de pezeruls in open lucht gedroogd, opgehangen aan de pees. Bewaring is verzekerd door inwerking van de urinezuren'', besluiten de geutelinggieters.

  • Op zondag 13 januari kunnen de eerste geutelingen geproefd worden in feestzaal Ter Elst , naast het ovenmuseum in de Ommegankstraat 3 te Elst. Meer info op www.geutelingen.be
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig