Je 104de verjaardag mogen vieren en toch de oudste van de gemeente nietzijn: het overkwam Josephine Van Hecke gisteren in het Ocmw-rusthuis Wielkine. Een grote schare genodigden hadden gelukwensen en cadeaus mee voor de eeuwelinge. ,,En nu naar de 105'' blikte iedereen vooruit.

Directeur Guy Vander Donckt, burgemeester Wilfried Maebe en zoon Stephaan De Vuyst zetten het personeel in the spots . Terecht. Ook al leeft Josephine al jaren in haar eigen herinneringen, ze is gezond en opgewekt. Ze heeft niets tekort. ,,En ze komt er ook modieus voor met haar lange rok'' zei de burgemeester over Josephine's paarse outfit, ,,In België zijn er zo'n duizend honderdjarigen. Ongeveer twee per gemeente. In Nazareth hebben we twee 104-jarigen en één 101-jarige. We scoren dus boven het gemiddelde''.

Inderdaad, ondanks haar hoge leeftijd moet Josephine nog steeds concurrente Maria De Proot uit home de Lichtervelde in Eke laten voorgaan. Die wordt in augustus 105.

Josephine, Nederlandse van geboorte, woonde in Koewacht, Antwerpen, Brussel, Wiesme-les-Beauraing en opnieuw Koewacht. Ze huwde tweemaal en haar tweede man overleed in 1977. Omdat zoon Stephaan zich, na een carrière in de Verenigde Staten, in Nazareth vestigde, verhuisde zij in 1991 naar het Ocmw-rusthuis. ,,Hier leeft ze sindsdien in vriendschap met iedereen. Haar bekende zangrepertoire heeft ze inmiddels een beetje afgebouwd. Moeder zingt niet meer zoveel. Maar ze houdt zich kloek. En vooral: ze heeft altijd kranig gereageerd op de tegenslagen in haar leven. In dit schitterende rusthuis heeft ze nu geen zorgen meer'' aldus zoon Stephan. Waarop iedereen klonk op nog een jaartje bij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in