Het Publiekstheater (in de KNS) op het Sint-Baafsplein ging woensdagnamiddag op zoek naar de laatste actrice voor de Griekse tragedie Phaedra . Negentien meisjes namen deel aan een auditie; ze wilden allemaal maar al te graag de rol van Aricia. ,,We willen geen volwassen actrice nemen voor deze rol, omdat we de onschuld van het personage willen benadrukken en dan heb je een echt jong meisje nodig'', zegt Leen Van Welden van het Publiekstheater.

De meisjes moeten oefenen met ritme en improvisatie. Hiranyagarbha Terryn is 17 jaar. Ze staat al zes jaar op de planken bij het speeltheater De Kopergietery.

,,We zijn nu druk bezig met een dansstuk. Dus ik weet eigenlijk niet zeker of ik wel zou kunnen meedoen. De repetities zullen op een andere dag moeten vallen'', zegt Hiranyagarbha. Ze zit bovendien op de kunstacademie, waar ze de opleiding woordkunst-drama volgt.

Maar niet alle meisjes komen met een waslijst ervaring aanzetten. Laura De Schryver is dertien jaar en het enige wat ze op haar curriculum heeft staan, is zes jaar dictie. ,,Ik merk wel dat ik me nog niet genoeg durf geven bij de improvisatie-oefeningen. Daarom zou het beter zijn als ik me weer aansluit bij een theaterschool.''


Speelbal
Veerle Symoens is 21 jaar) en loopt halverwege weg van de auditie. Ze voelt zich niet alleen een beetje te oud voor de rol, ze heeft bovendien niet zo veel zin in Griekse tragedies.

,,Ik durf me nog niet genoeg geven''

Laura De Schryver

,,Het is echt teksttheater. Ze willen iemand voor de rol van het tienermeisje. Maar ik kan me niet voorstellen dat een puber tegen haar vriend zegt dat ze de speelbal van haar eigen gevoelens is geworden. Het voelt allemaal niet echt genoeg aan'', zegt Symoens.

De verkozen Aricia werd gisteren nog niet bekend gemaakt, maar er werden wel vier uitblinkers apart genomen. Nu nog afwachten wie het wordt: Tanja, Christine, Debbie of Liesbeth. (VDB)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig