Als gevolg van de aanhoudende hittegolf verbruiken we dezer dagen in onze provincie 25 procent meer water dan gewoonlijk. Terwijl de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening op een normale zomerdag 115 miljoen liter per dag aan huis levert, wordt er tegenwoordig dagelijks zo'n 150 miljoen liter drinkwater door de kraan gejaagd. Problemen voor de watervoorziening levert dat vooralsnog niet op.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening doet met dit tropische weer goede zaken, beaamt Yvan Jacobs, diensthoofd productie in Limburg. ,,'s Avonds rond 22 uur bereiken we pieken waarbij het verbruik oploopt tot 10 miljoen liter water per uur. Veel mensen sproeien op dat moment hun tuin en gazon. Met uitzondering van wat kleinigheden doen er zich geen problemen voor. Onze medewerkers houden wel alles permanent in de gaten. Pakweg tien, vijftien jaar geleden had dit aanhoudende warme weer wellicht problemen opgeleverd. De investeringen die we in de tussentijd gedaan hebben, vooral wat betreft de buffering van water, leveren nu resultaat op'', weet Jacobs.

,,'s Nachts kunnen we voldoende lang bijpompen tot het water bijna volledig opnieuw op peil is. Ook voor de komende week, wanneer de temperatuur boven de 30 graden blijft hangen, zijn we gewapend. Een dag waarbij de temperatuur onder de 25 graden duikt, volstaat om de watervoorraad terug op peil te brengen.''

Toch geeft Jacobs iedereen de goede raad mee om bij het sproeien van de tuin een gieter in plaats van een tuinslang te gebruiken. ,,Op die manier wordt er toch minder water verkwist'', aldus Jacobs. ,,Zo'n tuinslang blijft al rap te lang liggen.

Voorlopig blijven we nog boven de kritische grens, maar zodra we daaronder duiken dringt zich een wanterrantsoenering op. Dan komt er een verbod op het sproeien van tuinen en het wassen van auto's. Drinkwater voor menselijke consumptie krijgt bij een dreigend tekort uiteraard voorrang.''

De situatie in onze provincie is vergelijkbaar met die in de rest van het land. Uitschieters wat het waterverbruik betreft, zijn de fruitstreek rond Sint-Truiden en Borgloon, de zwembaden en de industrie in Genk. ,,We merken dat die zich terug op gang heeft getrokken. Ook in West-Limburg ligt het gemiddelde waterverbruik een paar procent hoger, maar daar hebben we nog geen aanwijsbare reden voor'', besluit Yvan Jacobs.