Jean en Marieke Radijs zwaaien zondag hun tuinhek open. Ze doen dat om de Dilbeekse tuinbouwvereniging een steuntje te geven. Jarenlang verbouwden ze radijsjes om de brode en sinds enkele jaren stapten ze over naar eenjarige bloemen, ditmaal voor hun plezier.

Jean Van Den Driessche en Marieke Van Belle kweekten jarenlang radijzen (vandaar hun bijnaam). Zes jaar geleden gingen ze met pensioen en maakten van een deel van hun grond een bloementuin omdat ze het zich niet konden laten buiten te werken en in de aarde te wroeten.

,,De tuin is zo'n 40 are groot en we werken er samen in'', vertellen ze. ,,Eigenlijk onderhouden we drie tuinen: die van onze kinderen erbij!''

,,Aan de buitenkant staan vaste planten, maar voor de rest kozen we eenjarigen'', zegt Jean Radijs. ,,Ik vind dat mooier, je hebt veel kleur en ze bloeien een hele zomer door. Zoals het tuinbouwers op rust betaamt, kweken ze de plantjes zelf op. ,,Behalve de begonia's, want daar zijn teveel stookkosten aan. De plantjes zouden meer kosten, dan wanneer we ze gewoon kopen''.

Half mei, na de ijsheiligen gaan tussen vier- en vijfduizend jonge plantjes de tuin in. ,,Omdat we in de stiel gezeten hebben, hebben we ons materiaal en gaat dat tamelijk vlug, maar we zijn er een paar dagen mee bezig'', beschrijft Marieke Radijs.

,,Elk jaar veranderen we wel de kleuren en de soorten. Dit jaar hebben we vooral veel zatlapkes (vlijtige liesjes) geplant en die zien af van dat warme weer. We geven veel water en 's avonds herleven ze telkens. Salvia's kunnen eigenlijk beter tegen die felle zon en daarvan hebben we er dit jaar niet veel. Je weet dat niet op voorhand, natuurlijk''.

Vinden ze bloemenkweken prettiger dan radijzen kweken? ,,Het is niet meer verplicht, hè! We staan niet meer op om 4, 5 uur om te werken of zitten niet tot 22, 23 uur in de tuin, tenzij we dat zelf willen. Met het warme weer van de voorbije dagen werken we in de namiddag natuurlijk niet buiten, dan wachten we tot 's avonds'', zegt Marieke.


Tip tegen onkruid
Jean en Marieke hebben ook nog een tip om het onkruid te lijf te gaan. ,,Wij wieden als het onkruid nog maar even boven de grond komt, dan moet je maar wat krabben en het zit los. Veel mensen maken de fout te wachten tot het groot is en dan heb je veel werk natuurlijk!''

Ze stellen hun tuin zondag open ten voordele van de Dilbeekse tuinbouwvereniging die hapjes en drank verkoopt. (LVD)

  • Zondag 10 augustus van 14 uur tot het donker wordt bij Jean en Marieke Radijs, Wolsemstraat 122 in Sint-Martens-Bodegem.