Nu de eerste fase van de herasfaltering van de Mechelse binnenring achter de rug is, volgt het tweede deel vanaf Nekkerspoel tot het Kardinaal Mercierplein. Die tweede fase start maandag en omvat het binnendeel van de ring. Dat noodzaakt tot aanpassing van de verkeersafwikkeling. Een goede raad: mijd de ring of heb geduld.

Zandpoortvest en Hendrik Speecqvest krijgen nu een nieuwe asfaltlaag. De tweede fase van de werken loopt intra muros vanaf de Bleekstraat tot het Kardinaal Mercierplein. Het verkeer zal heel de volgende week in beide richtingen over één rijstrook verlopen op het deel extra muros. Om veiligheidsredenen zijn echter een aantal ingrepen nodig.

Aan het Kardinaal Mercierplein wordt de Colomastraat afgesloten. De automobilist wordt verplicht verder door te rijden naar de Leopoldstraat. Vanaf de ring of vanaf de Leuvensesteenweg is de Hanswijkstraat niet meer te bereiken. Vanaf de ring kan je ook niet in de Bleekstraat. Het verkeer dat uit de Augustijnenstraat komt zal op een paar korte tijdstippen na (affrezen of gieten van asfalt) wel de Zandpoortvest kunnen bereiken. Vanaf de parkings aan de Zandpoortvest kan het alleen richting Nekkerspoel.

Wie van de Leuvensesteenweg komt kan alleen richting Zandpoortvest rijden. Wie richting Brusselpoort wil doet er best aan in Muizen de Motstraat te nemen of moet anders heel de stad rond. Wie vanaf Nekkerspoel richting Leeven wil, moet doorrijden naar de Schuttersvet tot de A. Geudensstraat. Daar kan een keerbeweging in tegengestelde richting gemaakt worden om zo terug te keren en richting Leuven te rijden.

De politie weet dat er verkeersproblemen zullen zijn. Knelpunten noemen ze zelf het Kardinaal Mercierplein, en op de omleggingen de Colomabrug, Dellingenstraat, Motstraat en Leuvensesteenweg. De raad die de politie de weggebruiker meegeeft is: informeer naar de route van de omleiding; vermijd ochtend- en avondspits; neem de fiets maar vermijd de omlegging; neem het openbaar vervoer; wees geduldig bij filevorming.