Overnachten in een ijshotel bij min zes graden, dat staat liefhebbers van koude nachten te wachten bij de volgende editie van het Sneeuw- en IJssculpturenfestival in Brugge komende winter. ,,In een aparte iglotent bouwen we een luxe hotelsuite met twee slaapkamers na, maar dan wel compleet in ijs. De komende weken openen we een wachtlijst voor kandidaat-overnachters'', zegt Francis Vandendorpe van het

organiserende Snow & Ice Events.

Het IJssculpturenfestival vindt dit jaar plaats van 28 november 2003 tot en met 11 januari 2004. In de grootste tent worden traditioneel de ijssculpturen opgesteld, in een kleinere tent komt de hotelsuite.

Maar of de tenten ook op het Stationsplein zullen staan zoals bij de vorige edities, is nog niet zeker. ,,Het kan zijn dat de bouw van het langverwachte cinemacomplex dan al is gestart en daar moeten we rekening mee houden'', aldus Francis Vandorpe.


Zweeds voorbeeld
Francis Vandendorpe haalde zijn idee uit Zweden, waar in het noorden van het land een heus ijshotel met alles erop en eraan wordt uitgebaat. ,,Voor onze ijssculpturen werken we samen met deze mensen. Van daar komt ook ons ijs en het idee om ook in Brugge iets gelijkaardigs te proberen.''

De hotelsuite wordt volledig in ijs uitgewerkt. ,,De bedden, de meubels, de gordijnen, alles zal in ijs zijn. Op de bedden worden dierenhuiden gelegd en daar kunnen liefhebbers dan op slapen in een speciale pool-slaapzak. Aan comfort zal het niet ontbreken. Dankzij een spiegelsysteem kunnen gasten afstemmen op hun favoriete tv-programma en er is zelfs een dvd-speler met home cinema voorzien'', aldus nog Francis Vandorpe.

De opbrengst van de overnachtingen gaat naar een goed doel.