Een postbode uit Keerbergen liep gisteren de schrik van zijn leven op. Toen hij 's ochtends de postbus op de hoek van de Putsebaan en de Bakestraat wilde legen, vond hij een hoop wit poeder tussen de brieven. De civiele bescherming kwam er aan te pas om het spul te ruimen.

Het was vroeg in de ochtend toen de postman op ronde de postbus aan de Putsebaan wilde legen. Het viel hem op dat er op de bus wat wit poeder dwarrelde, en ook op de rand van de gleuf was het wit. Toen ook in de bus wit poeder opdook tussen de brieven, nam de man geen risico meer en verwittigde de politie. De angst voor een aanslag met het giftige goedje antrax is nog niet geweken, zo blijkt.


Laboploeg opgeroepen
De politie verwittigde het parket van Leuven. Die stuurde een laboploeg en schakelde de civiele bescherming in. Rond 10.30 uur kwam de civiele bescherming ter plaatse. De onmiddellijke omgeving werd afgesloten, en twee mannen in beschermpak startten meteen met de ruiming van het goedje. Dat werd vacuüm verpakt, en wordt nu onderzocht.

,,Als het een onschuldig goedje is, zoals talkpoeder of bloem, dan weten we morgen (vandaag, nvdr.) wat het is. Als het om een onbekend poeder gaat, of een mengeling van enkele poeders, dan duurt het enkele dagen vooraleer we de uitslag krijgen'', weet burgemeester Ann Schevenels, die ook ter plaatse kwam.

Het Leuvense parket heeft de brieven in de bus meegenomen. Aan de hand van waar het poeder is gevonden, kunnen de speurders nagaan welke brieven vlak voor of vlak na het poeder werden 'gepost'. De afzenders van de brieven kunnen misschien wel een nuttige getuigenis leveren.


Brieven verstuurd
,,Als het om een onschuldig goedje gaat, worden de brieven verstuurd met enkele dagen vertraging'', weet burgemeester Schevenels. ,,Als het toch om een gevaarlijk product gaat, worden die brieven niet meer verstuurd. Dan worden de afzenders in de mate van het mogelijke verwittigd.''

De burgemeester vermoedt dat het om een misplaatste grap gaat. ,,Er is in ons land nog geen antrax opgedoken in brieven. De kans is klein dat dit de eerste keer is. Maar het is toch beter geen risico's te nemen.''