Landelijke Gilden wil een betere harmonie tussen de aanbieders en de genieters van het platteland. Daarom lanceert de vereniging een actie met acht leuke informatieborden. De bordjes met teksten als Ik neem mijn afval mee of Ik laat de appeltjes hangen, moeten de recreant meer respect voor de bewoners en de landbouwers bijbrengen.

Landelijke Gilden werkt al jaren mee aan de uitbouw en de organisatie van het platteland. Caroline Audoor: ,,Op sommige plaatsen en in bepaalde periodes merken wij dat er problemen opduiken. Er zijn fietsers en wandelaars die weinig rekening houden met het platteland dat ze gebruiken. Dat ontlokte bij ons de vraag hoe we die houding kunnen wijzigen? We werkten een voorstel uit en bespraken dit met andere vrijetijdsorganisaties''.

Zo kwam de Landelijke Gilden tot de acht bordjes met een korte tekst. ,,Op uitnodigende en ludieke wijze maken we de bezoeker of recreant duidelijk dat er enkele knelpunten zijn die de plattelandsbewoners en landbouwers bezighouden. Lege blijkjes en plastic horen in een vuilnisbak thuis. Soms stappen wandelaars over afsluitingen en breken dieren uit. Bepaalde recreanten moeten meer respect hebben voor privacy, of geen bloemen of fruit plukken zonder het te vragen. De plattelandsbewoners werken ook mee aan het initiatief. Zo beloven de landbouwers hun honden niet los te laten lopen. In feite moeten de aanbieders en de genieters samen het platteland behouden en bewaren. Eigenlijk willen wij ook een beetje de strijd aanbinden tegen de achteloosheid en de onverschilligheid''.

Landelijke Gilden gebruikt drie reeksen van acht bordjes bij de eigen activiteiten, onder andere tijdens de streekzoektocht die nu in het Pajottenland loopt. Plattelandsverblijven hangen posters met de acht bordjes op. Voorts heeft Landelijke Gilden nog foldertjes met tekst en uitleg beschikbaar. (JHG)