De burgemeesters uit Halle-Vilvoorde zijn niet te spreken over het nieuwe regeerakkoord. Hun vraag tot splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is doorverwezen naar een forum. De burgemeesters kondigen acties aan.

Willy De Waele, de Lennikse VLD-burgemeester, lanceerde het idee om met de betrokken burgemeesters een brief aan het staatshoofd te richten. Zo wilden zij hun voorstel voor de splitsing van het gerechtelijk en kiesarrondissement kracht bijzetten. Willy De Waele: ,,Voor de zoveelste maal gaan de Vlaamse onderhandelaars plat op de buik voor de Franstaligen. Er wordt een loopje genomen met het staatsbestek en met de wetgeving omtrent de gemeenschappen in ons land. In het najaar roepen wij een Staten-generaal van alle gemeenteraadsleden van Halle-Vilvoorde samen. Daar bekijken we welke maatregelen we kunnen nemen tegen de federale regering. Bij de volgende verkiezingen wil ik geen Franstalige lijsten meer in onze kieskring. En we zullen alles in het werk stellen om dit te bereiken''.

Ook de Gooikse CD&V-burgemeester Michel Doomst en frontman naast Willy De Waele en Leo Peeters reageerden verbitterd. ,,Deze regering schuift ons voorstel gewoon onder de mat. Ze verwijzen het door naar een forum, een praathoek waar misschien nooit een oplossing wordt gevonden. Voorts blijft ook het mobiliteitsprobleem in de regio rond Brussel onopgelost, net als de vliegroutes boven Zaventem. Er zat duidelijk te weinig onderhandelingsgewicht uit onze regio rond de formatietafel''. (JHG)